In Münster is zaterdag een man met een bestelwagen ingereden op het terras van het populaire café-restaurant Gaststätte Kiepenkerl in de historische binnenstad. De twee dodelijke slachtoffers werden geïdentificeerd, er vielen ook 20 gewonden. De vermoedelijke dader zou een veertiger met psychische problemen zijn.

Eerder was sprake van vier doden, maar de minister van Binnenlandse Zaken van de regio Noordrijn-Westfalen heeft dat nu bijgesteld naar 3. Er zijn twee slachtoffers, de derde dode is de bestuurder. Hij pleegde zelfmoord na de aanrijding. Van de 20 gewonden zijn er 6 ook zwaargewonde slachtoffers. De dodelijke slachtoffers zijn een 51-jarige vrouw uit de landskreis Lüneburg en een 65-jarige man uit de landskreis Borken.

Dader

De dader zou een veertiger met psychische problemen geweest zijn. Dat meldt het Duitse persagentschap DPA. Het gaat niet om een terreuraanslag. Er werd zaterdagavond een huiszoeking gedaan bij de man, waar agenten onder meer krachtig vuurwerk en een onbruikbaar gemaakt kalasjnikov (AK-47) vonden. 'Volgens de huidige stand van het onderzoek is de bestuurder vermoedelijk een 48-jarige man uit Münster', aldus procureur-generaal Martin Botzenhardt. De bestuurder handelde alleen.

Op het moment van het incident was de politie massaal aanwezig in de binnenstad wegens een aangekondigde manifestatie van Koerden. De politiemensen hebben zich onmiddellijk naar de plaats van de aanslag begeven, aldus een woordvoerder van de politie. De betoging was gepland om 15.30 uur, de aanrijding gebeurde op hetzelfde moment. Er lijkt geen verband tussen beide.

De politie van Münster riep na het incident meteen via Twitter op om de ruime omgeving rond de plaats van het voorval te verlaten of te vermijden. Een getuige postte een foto waarop de schade aan het terras duidelijker te zien is:

De Kiepenkerl is een toeristische plaats in de historische binnenstad van Münster met haar vele kleine steegjes. Bij goed weer zijn er vaak veel mensen buiten.