Texas en Arizona sturen troepen naar Mexicaanse grens
Foto: AFP

De Amerikaanse staten Texas en Arizona gaan leden van de National Guard naar de grens met Mexico sturen. De Texaanse militairen zullen al binnen 72 uur ter plaatse zijn.

De Amerikaanse president Donald Trump had eerder deze week aangekondigd dat de National Guard, een onderdeel van de Amerikaanse reservestrijdkrachten, de illegale immigratie aan de Mexicaanse grens zou tegenhouden.

De National Guard van Texas heeft al twee helikopters naar de grensstreek gestuurd. Binnen de 72 uur moeten er ook zowat 250 militairen ter plaatse zijn. De gouverneur van Arizona, Doug Ducey, heeft dan weer meegedeeld dat zijn staat komende week 150 leden van de National Guard zal inzetten.

Verkiezingsbelofte

De muur langs de grens met Mexico is een van Donald Trumps bekendste verkiezingsbeloftes. Omdat hij die belofte nog niet heeft kunnen waarmaken, kondigde Trump dinsdag aan dat hij als tussenoplossing de National Guard zou inzetten.

Het zijn evenwel de gouverneurs die beslissen over de inzet van die troepen. Naast de gouverneurs van Texas en Arizona, hebben ook die van Californië en New Mexico de vraag gekregen om de National Guard ter plaatse te sturen.

Trump is niet de eerste

Het is de bedoeling om in totaal 2.000 tot 4.000 militairen langs de grens te laten patrouilleren. Ter vergelijking: momenteel worden door de VS ongeveer 2.000 soldaten ingezet in Syrië.

Donald Trump is niet de eerste Amerikaanse president die de 3.100 kilometer lange grens met Mexico door de National Guard wil laten bewaken. Barack Obama (in 2010) en zijn voorganger George W. Bush (2006-2008) hadden eerder al eens die beslissing genomen.