Rusland briest nadat nieuwe sancties <I>inner circle</I> van Poetin hard treffen
Foto: EPA-EFE

De nieuwe sancties die de VS vrijdag aankondigde, zijn niet alleen de zwaarste sancties tot nu toe, maar ook de meest ‘persoonlijke’ voor president Poetin. Ook zijn schoonzoon wordt niet ontzien.

‘Wat denkt u? Wij zijn zeer misnoegd.’ Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde zaterdagochtend in de Russische media op de nieuwe sancties van de Verenigde Staten. ‘Wij zullen deze aanval niet onbeantwoord laten. Wij zullen deze en elke andere anti-Russische aanval beantwoorden’, klonk het. ‘Wij dringen erop aan dat Washington snel afstapt van het waanidee dat ze met ons kunnen praten in “sanctietaal”.’

De sanctietaal van de Verenigde Staten was vrijdag bijzonder duidelijk: zeven oligarchen, zeventien overheidsfunctionarissen, twaalf bedrijven van oligarchen, een Russische bank en een staatsbedrijf dat wapens uitvoert staan voortaan op de zwarte lijst. Met de sancties wil de VS ‘kwaadaardige Russen treffen’, aldus de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin.

Ex-lijfwacht en schoonzoon

Daarmee doelt Mnuchin op Russen die, volgens de VS, (on)rechtstreeks meewerkten aan de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen en aan het Russische optreden in de Krim, Oekraïne en Syrië. Volgens Mnuchin zijn ‘al degenen die profiteren van het Poetin-regime’ schuldig en betrokken. Dat betekent dat de nieuwe sancties nog specifieker dan de vorige sancties toegespitst zijn op de inner circle van Vladimir Poetin. Zo staan een ex-lijfwacht van de Russische president en zijn schoonzoon op de sanctielijst, alsook de zoon van Poetins jarenlange judopartner Arkadi Rotenberg.

Als het van de Amerikaanse president, Donald Trump, afhangt, zijn dit alvast niet de laatste sancties. ‘Ik wil laten zien dat niemand Rusland harder aanpakt dan dat wij dat doen’, luidde het. ‘Individuen die profiteren van een corrupt systeem: dat kan niet. Onaanvaardbaar.’

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken belooft alle economische verliezen door de nieuwe sancties te compenseren met staatssteun.

Skripal

Er is geen verband tussen de nieuwe sancties van de VS en de internationale rel rond de vergiftiging van de ex-spion Sergej Skripal. Wel noemde het hoofd van de Russische buitenlandse inlichtingendienst, Sergej Naroesjkin, de vergiftiging 'een groteske provocatie, opgezet door Groot-Brittannië en de VS'. De VS gaat voorlopig niet in op die beschuldiging.