Underdog België moet achtervolgen in Davis Cup: 2-0 achter tegen VS na verlies Bemelmans en De Loore
Foto: BELGA

Sam Querrey (ATP 14) heeft na winst tegen Ruben Bemelmans (ATP 110) de voorsprong van de Verenigde Staten in de kwartfinales van de Davis Cup uitgebouwd tot 2-0. De Amerikaan won vrijdag (lokale tijd) in Nashville (indoor hardcourt) in minder dan 2 uur en 10 minuten in drie sets: 6-1, 7-6 (7/5) en 7-5.

Eerder op vrijdag moest ook Joris De Loore (ATP 319) al zijn meerdere erkennen in John Isner (ATP 9). De 32-jarige Amerikaan had het wel moeilijker dan verwacht tegen onze 24-jarige landgenoot. Na 3 uur en 15 minuten was de eindstand 6-3, 6-7 (4/7), 7-6 (10/8) en 6-4. Zaterdag neemt het Limburgse dubbelduo Sander Gille (ATP dubbel 84) en Joran Vliegen (ATP dubbel 98) het normaal gezien op tegen Jack Sock (ATP 16) en Ryan Harrison (ATP 54).

De Loore: “Kan fier zijn op mijn niveau”

De Loore (ATP 319) leek in de openingswedstrijd van de kwartfinales van de Davis Cup tegen de Verenigde Staten in even op weg naar een stuntzege tegen opslagkanon John Isner, de nummer negen van de wereld en vorige week nog winnaar in Miami. Onze landgenoot pakte de tweede set en kwam ook in set drie 4-2 voor, maar met een totaal van liefst 43 aces draaide de wedstrijd opnieuw in het voordeel van de Amerikaan. Na 3 uur en 15 minuten - en zes matchpunten - was de eindstand 6-3, 6-7 (4/7), 7-6 (10/8) en 6-4. “Ik denk dat ik fier kan zijn op mijn niveau. Ik denk dat ik getoond heb dat ik op de goede weg ben. Nu moet ik leren van dit elke match te tonen. Als ik zo kan spelen, zal ik in de toekomst nog veel wedstrijden winnen”, vertelde De Loore na de wedstrijd.

Underdog België moet achtervolgen in Davis Cup: 2-0 achter tegen VS na verlies Bemelmans en De Loore
Joris De Loore. Foto: BELGA

“Ik heb alles gegeven, spijtig genoeg draaide de derde set in zijn voordeel uit. Daarmee toonde hij ook aan waarom hij negende staat op de wereldranglijst en vorige week won in Miami. Op de belangrijke momenten staat hij er. Ik weet niet of dit de beste wedstrijd in mijn carrière was, misschien wel. Dit was vooral het resultaat van weken en maanden werk. Dit geeft zeker veel vertrouwen. De voorbije weken was ik al goed aan het spelen. Alles komt stilaan op de juiste plaats.” Isner maakte zoals wel vaker het verschil met zijn verschroeiende opslagen. “Het is niet makkelijk, je weet echt niet waar hij de bal zal leggen bij de opslag. Je voelt je zoals een doelman bij een strafschop. Elke keer heb je wat geluk nodig”, besloot De Loore.

Bemelmans: “Details waren doorslaggevend”

In tegenstelling tot Joris De Loore (ATP 319) eerder op de dag tegen John Isner (ATP 9), kon Ruben Bemelmans (ATP 110) in het tweede duel van de kwartfinales tegen Sam Querrey (ATP 14). De Amerikaan won vrijdag (lokale tijd) in 2 uur en 10 minuten in drie sets: 6-1, 7-6 (7/5) en 7-5. “Ik voel vooral teleurstelling, ik heb alles gegeven”, vertelde Bemelmans na de wedstrijd. “Ik heb kansen gecreëerd, maar ze nadien niet benut. In de eerste set was hij te sterk, na een fors wedstrijdbegin. Zijn service zat goed, bij mij was het minder. Vanaf de tweede set kwam ik in de wedstrijd, toen liet ik zijn opslag wankelen. Hij was meer solide. De details waren vandaag doorslaggevend.”

Underdog België moet achtervolgen in Davis Cup: 2-0 achter tegen VS na verlies Bemelmans en De Loore
Ruben Bemelmans. Foto: BELGA

Na de eerste twee enkelspelen staan de Belgen 2-0 achter in Nashville en dus is er zaterdag een zege nodig in het dubbelspel. Bij een nederlaag komen de Amerikanen immers op 3-0 en zijn de wedstrijden van zondag enkel nog goed voor de statistieken. Het Limburgse dubbelduo Sander Gille (ATP dubbel 84) en Joran Vliegen (ATP dubbel 98) neemt het normaal gezien op tegen Jack Sock (ATP 16) en Ryan Harrison (ATP 54), al kan kapitein Johan Van Herck nog wijzigingen aanbrengen. “Voor Sander en Joran is het natuurlijk een mooie gelegenheid om hen te laten proeven van het dubbelspel op de Davis Cup. Ze hebben vooruitgang geboekt en normaal gezien spelen zij. Maar zoals ik eerder al zei, hebben we twee opties voor zaterdag. We moeten eerst zien hoe Joris zal recupereren van zijn wedstrijd, die toch belastend was. Ik moet er nog eens over nadenken”, klonk het bij Van Herck.

Underdog België moet achtervolgen in Davis Cup: 2-0 achter tegen VS na verlies Bemelmans en De Loore
Kapitein Johan Van Herck (links) en Bemelmans (rechts). Foto: BELGA

Over de prestaties in de twee enkelspelen was de Belgische kapitein tevreden. “Joris heeft gedaan wat van hem gevraagd werd, opdracht volbracht: hij mag fier zijn na een grote match. Voor Ruben was het een moeilijk matchbegin. Querrey begon heel agressief aan de wedstrijd, hij stond er meteen. De kleine mogelijkheden die er soms toch waren, heeft hij nadien niet kunnen benutten. In de tweede set kwam hij er dichtbij, maar het zat er niet in.”