39x intelligent: de hoogbegaafde persoonlijkheid van de Audi A7 Sportback
Foto: Audi
Met niet minder dan 39 intelligente rijhulpsystemen en 24 sensoren profileert de nieuwe Audi A7 Sportback zich als een wagen die zijn tijd ver vooruit is. Van lasers en radars tot parkeren zonder achter het stuur te zitten: welkom in een wereld waarin toptechnologie de toon zet.
Dossier aangeboden door Audi.

Elke Audi A7 Sportback beschikt over een aantal intelligente systemen die het risico op ongevallen verminderen. De verschillende Pre Sense-systemen letten bijvoorbeeld op mogelijke obstakels en grijpen in geval van nood ook actief in. Door maximaal te remmen, bijvoorbeeld. Of door de veiligheidsgordels aan te spannen. Emergency Assist brengt de wagen zelfs volledig tot stilstand in noodgevallen waarbij de bestuurder niet reageert.
Daarnaast zijn er ook enkele apart beschikbare opties en drie assistentiepakketten: Tour, City en Park (verkrijgbaar vanaf 2018). Audi Assist Plus combineert ze alle drie.

Adaptive Cruise Assist: intelligentie die meedenkt
Het Tour-pakket bevat heel wat technologie op maat van kilometervreters. Het belangrijkste systeem in dit pakket is Adaptive Cruise Assist (ACA), een systeem waarbij Audi gebruikmaakt van radars, een laserscanner, camera en ultrasoonsensoren, zodat de wagen zich een nauwkeurig beeld kan vormen van de omgeving.
ACA bouwt voort op de adaptieve cruise control van de vorige versie, inclusief geavanceerde stuurassistent en fileondersteuning. Daardoor houdt de A7 Sportback niet alleen automatisch de gewenste afstand aan ten opzichte van de voorligger, maar wordt er met kleine stuuringrepen ook meegestuurd om binnen een traject te blijven. Zelfs bij wegenwerken, met Narrowed Road Assist. Of in files, door ook automatisch te stoppen en weer te vertrekken.

Wanneer ACA gecombineerd wordt met Predictive Control, denkt het systeem zelfs vooruit en anticipeert het op de verkeerssituatie. De A7 Sportback analyseert dan de navigatiedata in combinatie met de camerabeelden, inclusief verkeersborden, met het oog op een rijstijl die perfect is afgestemd op de omstandigheden. Schakel je de automatische snelheidsregelaar uit, dan vertelt Effiency Assist je wanneer je het gaspedaal gerust kunt loslaten voor een zo laag mogelijk verbruik.

Het Tour-pakket bevat verder ook Turn Assist, dat het risico op aanrijdingen bij het afslaan vermindert. Zet de linkerrichtingaanwijzer aan en Turn Assist let op naderende tegenliggers bij snelheden tot 10 km/u. Indien nodig remt het systeem zelfs om een ongeval te voorkomen. Swerve Assist helpt dan weer bij uitwijkmanoeuvres door actief obstakels in kaart te brengen en een mogelijke uitwijkroute te berekenen. Indien nodig helpt het de bestuurder ook met stuuringrepen.

City Assist: een en al oog voor de omgeving
Veiligheid troef dus, en dat is ook het geval voor de assistentiesystemen uit het City-pakket. Daarmee krijgt de nieuwe Audi A7 Sportback nog meer oog voor zijn directe omgeving. Met Crossing Assist kijkt de Audi A7 Sportback ongeveer 75 meter voor- en achteruit, op zoek naar kruisend verkeer. Detecteert de wagen iets, dan waarschuwt het de bestuurder en remt het de wagen zo nodig ook af.
Verander je van rijstrook, dan houdt Lane Change Warning een oogje in het zeil. En bij het uitstappen kijkt Exit Warning achterom. Detecteert het systeem naderende fietsers of wagens, dan verhindert het zelfs kort dat je kunt uitstappen door de deur even tegen te houden.
Deze systemen kunnen verder worden aangevuld met Night Vision Assist, een apart verkrijgbare optie. Met een infraroodcamera zorgt dit systeem voor nachtzicht door ook in het donker voetgangers en grote dieren uit te lichten op een scherm.

Park Assist: moeiteloos parkeren als een pro
Op het vlak van parkeerassistentie biedt Audi heel wat mogelijkheden in de nieuwe A7 Sportback. Twee verschillende camerasystemen (achteruit of 360 graden rondom) en Park Assist, waarmee de wagen semi-automatisch parkeert, zijn beschikbaar als losse opties. 
In de loop van 2018 volgt ook het Park-assistentiepakket, inclusief Audi (Remote) Parking Pilot en Audi Remote Garage Pilot. Die systemen maken volautomatisch parkeren mogelijk: ofwel door een knop ingedrukt te houden in de wagen, ofwel met je smartphone. Daarnaast behoeden Curb Warning en Maneuvering Assist je voor parkeerschade wanneer je toch zelf het stuur in handen neemt.
 

Meer weten over de nieuwe Audi A7 Sportback?
Laat je dan meevoeren en ontdek de Audi A7 Sportback op audi.be