Interieurdesign op vier wielen: zo tovert Audi met ruimte, vormen en materiaal
Foto: Audi
Goed interieurdesign ziet er vaak bedrieglijk eenvoudig uit. Achter het vormen- en lijnenspel van een perfect ingedeelde ruimte gaat echter een heuse wetenschap schuil, waarin grootmeesters spelen met licht en materialen. Kleur, textuur en ergonomie, alles moet perfect samenkomen. In de autowereld beheerst Audi die kunst als geen ander. Dat demonstreert het Duitse merk andermaal overtuigend met het interieur van de nieuwe A7 Sportback, een toonbeeld van luxe en harmonie.
Dossier aangeboden door Audi.

Alles begint bij een idee
In het designcentrum van Audi is er aan creatief talent geen gebrek. Het designproces van Audi moet ervoor zorgen dat al die ideeën ook producten worden. Voor het interieurdesign wordt er bijvoorbeeld een centraal designthema gevolgd, dat tot in de kleinste details wordt doorgetrokken – van de vorm van het dashboard tot de verchroomde delen. Daardoor blijft het volledige interieurconcept altijd coherent aanvoelen.

Audi beseft dat de kwaliteit van zijn interieurs een van de aantrekkingspolen is voor heel wat (toekomstige) klanten. Dat is een van de redenen waarom interieurdesigners al van aan de tekentafel worden betrokken bij het ontwerp, dat ze ook opvolgen tot het rijp is voor productie. Heel wat van deze designers zijn specialisten – bijvoorbeeld voor zetels of interieurverlichting – die steeds werken in teams waarvan de samenstelling wisselt naargelang de ontwerpfase.

Interieurdesign
Ook bij de nieuwe A7 Sportback ging Audi op die manier te werk. En met resultaat, want het interieur is een bijzonder aangename plek om te vertoeven. Het ademt een futuristische loungeatmosfeer uit, alsof het concept uit de studiewagen rechtstreeks in productie is gegaan.

Het centrale designthema voor de A7 Sportback is reductie, wat voor een heel cleane look zorgt. Daarbij worden gewelfde oppervlakken gecombineerd met heldere contouren, terwijl het naar de bestuurder georiënteerde dashboard het sportieve karakter van deze gran turismo onderlijnt. Alle designmotieven zijn ook logisch verbonden met elkaar en lijken naadloos over te vloeien in het nieuwe bedieningsconcept. Daar vervangen twee grote touchscreens de klassieke toetsen en draaiknoppen, als ode aan de digitale rijervaring.

Het lijnenspel van het dashboard is volledig horizontaal georiënteerd, waardoor het er licht en gelikt uitziet. De driedimensionale look ervan – waarbij verschillende elementen logisch worden gestructureerd – versterkt dat gevoel nog verder. De focus ligt hier op de ‘black-panel’-architectuur, waarbij de schermen naar de bestuurder gericht zijn met de MMI-display binnen handbereik. Elders op het dashboard versterken doordacht geplaatste sierelementen en badges dat gestructureerde gevoel nog meer. Ergonomie, functionaliteit en design komen hier echt prachtig samen.

En dan is er het licht in het interieur. Niet alleen het natuurlijk daglicht, maar ook de sfeerverlichting. Ook die is volledig horizontaal ingedeeld, zodat de ruimte, de afmetingen ervan en de gebruikte materialen allemaal perfect tot hun recht komen, zelfs in het donker. In de centerconsole en op het dashboard lijkt het licht zelfs te zweven, wat voor een nog groter gevoel van ruimte zorgt. Afhankelijk van de gekozen versie, kunnen er dertig lichtkleuren worden geselecteerd die desgewenst het gekozen rijprofiel volgen. Kies je voor het optionele Bang & Olufsen 3D Advanced Sound System, dan zal je merken dat zelfs daar de details prachtig worden uitgelicht. Oog voor detail, noemen we dat.

Materiaalkeuze
Natuurlijk staat bij een klassewagen zoals de A7 Sportback ook de materiaalkeuze hoog op het prioriteitenlijstje. Daarom krijg je als klant de keuze uit heel wat verschillende decoratieve mogelijkheden en zetels. Zo kies je helemaal zelf welke kant van het gran turismo-spectrum je opzoekt: van heel sportief tot uitgesproken comfortabel.

En ook hier innoveert Audi. Zo worden de perforaties in de lederen delen van de zetels voortaan aangebracht met lasertechnologie. Combineer die technologische voorsprong met vakmanschap en oog voor detail, en je hebt een showcase voor hoe mooie technologie en esthetiek samen kunnen komen.


 

Meer weten over de nieuwe Audi A7 Sportback?
Laat je dan meevoeren en ontdek de Audi A7 Sportback op audi.be