Bouw ‘grootste luchthaven ter wereld’ nog steeds op schema
De nieuwe luchthaven werd ontworpen door het Londense Design Solution

In Istanbul wordt noest gewerkt aan een nieuwe luchthaven, die volgens de Turken de grootste luchthaven van de wereld moet worden. De eerste vluchten zijn voorzien voor dit najaar.

De constructiewerken van de ambitieuze derde luchthaven in Istanbul zullen geen vertraging oplopen, reageert de Turkse minister van Transport, Ahmet Arslan, op het nieuws dat het project nog op zoek moet naar een miljard euro extra. De officiële opening van de eerste fase staat nog steeds gepland voor 29 oktober.

De luchthaven met zes landingsbanen, in het noordwesten van Istanbul aan de Zwarte Zee, zou in die eerste fase jaarlijks negentig miljoen passagiers ontvangen. Wanneer de luchthaven in 2028 volledig is afgewerkt, wordt die capaciteit opgetrokken tot 200 miljoen passagiers. De luchthaven zou dan een groot deel van het vliegverkeer overnemen van Ataturk International Airport.

Met vluchten naar meer dan 350 bestemmingen kunnen de Turken dan ook meedingen naar de titel van ’s werelds grootste luchthaven. Met de nieuwe luchthaven wil Turkije van Istanbul een even grote speler maken als Londen, Frankfurt en Dubai.