Spanningen in New York na dood zwarte man
Foto: AP

Politieagenten hebben woensdag in Brooklyn, in New York, een zwarte man doodgeschoten omdat ze dachten dat hij een vuurwapen op hen richtte. Het bleek uiteindelijk te gaan om een metalen pijp. Zijn dood veroorzaakt spanningen in het stadsdeel, door de nog steeds actuele controverse rond politiegeweld.

Het incident gebeurde omstreeks 17 uur lokale tijd in Crown Heights, een wijk met een overwegend zwarte bevolking in het hart van Brooklyn. Een verantwoordelijke van de politie, Terence Monahan, zei woensdagavond dat de agenten drie verschillende oproepen hadden gekregen over ‘een man met een wapen gericht op voorbijgangers’. Camerabeelden bevestigden die omschrijving, aldus Monahan.

Toen de agenten aankwamen, nam de man een houding aan alsof hij zou schieten en mikte het voorwerp met beide handen op de agenten, aldus de verantwoordelijke. Vier agenten openden daarop het vuur en doodden de 34-jarige man met tien kogels. Achteraf bleek dat hij geen wapen had.

Kort na de schietpartij kwamen tientallen mensen ter plaatse. Velen hekelden het gedrag van de agenten. Volgens lokale media was het slachtoffer gekend in de wijk en had hij mentale problemen, maar was hij niet gewelddadig.