Wall Street onderuit door vrees voor handelsoorlog
Foto: AP

De dreigende handelsoorlog tussen China en de VS duwt de beurzen wereldwijd lager. De Dow Jones opende 2 procent in het rood. Vooral Boeing en Alibaba krijgen klappen.

De escalatie van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China jaagt ook de beleggers schrik aan. De Amerikaanse sterindex Dow Jones opende vandaag 2 procent lager door de importheffingen die de twee grootste economieën ter wereld op elkaar afvuren.

Dubbelzinnige tweet

Vandaag kondigde Peking immers voor 50 miljard dollar nieuwe importheffingen van 25 procent aan op Amerikaanse goederen. Dit als vergelding voor vergelijkbare maatregelen van de regering-Trump. Die snelle en krachtdadige reactie van Peking was weliswaar grotendeels verwacht, maar ze wakkerde toch de vrees aan dat het handelsconflict nog verder zal escaleren.

Iets wat Trump in een dubbelzinnige tweet ontkende. Die handelsoorlog is, aldus Trump, ‘jaren geleden al verloren door de dwaze of incompetente mensen die de VS hebben vertegenwoordigd’. Of de Amerikaanse president met die boodschap de verhitte gemoederen wilde bedaren of juist wilde aangeven dat hij een handelsoorlog met China wel zal winnen, is niet duidelijk.

Boeing en Alibaba

Hoe dan ook zijn de beleggers er niet gerust op. Bij de opening in Wall Street staan vooral de aandelen van grote Amerikaanse exportbedrijven onder druk. Zo opende het aandeel van vliegtuigbouwer Boeing ruim 5 procent lager, terwijl ook machinefabrikant Caterpillar (-2,9 procent) en grote autoconcerns als Ford, General Motors (GM) en Fiat Chrysler in het rood openden.

En opvallend, ook Chinese aandelen zoals onlinereus Alibaba (-7 procent) en retailer JD.com (-1,2 procent) tuimelden bij de start van de beurs van New York naar beneden.

Enkele uren later, rond 17u45, leken heel wat beleggers echter al wat van de schrik bekomen. Het verlies op de Dow Jones was op dat moment al beperkt tot 0,6 procent en de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq noteerde op dat tijdstip nauwelijks nog 0,1 procent in het rood.

Sojaheffing viseert Midwest

Soja ten slotte staat bovenaan op de lijst met 106 producten die Chinese toezichthouders zullen belasten met een extra heffing die kan oplopen tot 25 procent. Het is dan ook geen verrassing dat de prijs voor het landbouwproduct, dat in China veelvuldig gebruikt wordt als diervoer voor varkens, ruim 5 procent wegzakt op de termijnmarkt.

De forse tik die de boeren in de Amerikaanse Midwest daardoor zullen krijgen, is nog niet zichtbaar. Maar zij zullen hun kostbare granen wellicht niet meer kwijt kunnen in China. Argentinië en Brazilië gelden volgens marktwaarnemers als kanshebbers om in het gat te springen met meer orders richting China. Al zullen ze daarvoor hun productie wel fors moeten opvoeren.