Extremistische Molenbeekse islamprediker opgepakt in Frankrijk
Sjeik Bassam Ayachi in 2013. Foto: BELGAIMAGE

Sjeik Bassam Ayachi, de voormalige imam van het Centre Islamique Belge (CIB), is in Frankrijk opgepakt en onder aanhoudingsbevel geplaatst in een Frans terreurdossier. Dat melden verschillende Franse media. Ayachi woonde jarenlang in België en was verantwoordelijk voor het vertrek van enkele Belgische Syrië-strijders,

Ayachi zou er onder meer verdacht van worden een jihadist naar Japan te hebben gestuurd, klinkt het in Le Soir en bij Franceinfo. Het Belgisch federaal parket kon het nieuws van zijn arrestatie evenwel nog niet bevestigen.

De imam stond eind de jaren 90 aan het hoofd van het CIB, met als thuisbasis Sint-Jans-Molenbeek. Hij predikte er een radicale versie van de islam. Verschillende jongeren die kind aan huis waren bij het CIB, vertrokken naar Afghanistan en Irak om daar deel te nemen aan gewapende strijd.

In 2008 werd Ayachi opgepakt in Italië omdat hij ervan verdacht werd een aanslag te plannen, maar in 2012 werd de man vrijgesproken. Zijn zoon Abdel Rahman werd in 2012 wel bij verstek veroordeeld omdat hij strijders had geronseld voor Irak en Afghanistan. Een jaar later kwam hij om, maar daar was vader Ayachi allerminst treurig om.

In 2014 trok Ayachi zelf naar Syrië. Hij werd de ‘oudste Syriëstrijder van ons land’ genoemd. Een jaar later doken beelden op van Ayachi die een arm kwijt was.