849 codes op belastingaangifte
Foto: IMAGEGLOBE

Voor het eerst sinds 2014 staan er dit jaar minder in te vullen codes op de belastingaangifte.

Vanaf volgende maand krijgen zo’n zeven miljoen Belgen de jaarlijkse belastingaangifte in hun (elektronische) postbus. De officiële versie van die aangifte is nog niet gepubliceerd in het Staatsblad, maar minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA- laat nu al verstaan dat er minder in te vullen codes zullen zijn dan vorig jaar.

Het gaat om in totaal 849 codes, dat zijn er 36 minder dan op de belastingaangifte van vorig jaar. Toch blijft dit het tweede hoogste aantal ooit.

Alleen Vlaams

Volgens Van Overtveldt is de daling vooral een technische kwestie. Na de zesde staatshervorming zijn een hoop aftrekposten - zoals de woonbonus - geregionaliseerd, wat tot aparte codes voor Vlaanderen, Wallonië en Brussel heeft geleid.

Tot nog toe stonden die allemaal op het aangifteformulier. Maar dat is dit jaar niet meer het geval. Wie in Vlaanderen woont, zal voortaan alleen nog de federale en de Vlaamse codes zien, die van Brussel en Wallonië zijn weggevallen.

Het hoge aantal codes is vooral symbolisch van belang. In de praktijk vult 80 procent van alle belastingplichtigen minder dan 20 codes in.

Tax-on-web

Van Overtveldt voorspelt dat er dit jaar zo’n 3,1 miljoen Belgen een (door de fiscus vooraf ingevulde) ‘vereenvoudigde aangifte’ toegestuurd zullen krijgen. Minder dan 1 miljoen Belgen doen hun aangifte nog zelf, op papier. Tax-on-Web telt ruim 3 miljoen gebruikers. Ook op Tax-on-Web vult de fiscus een pak codes al vooraf in.