Staatsbegrafenis voor Winnie Mandela
Foto: AFP

De maandag overleden antiapartheidsactiviste Winnie Mandela, een ex-vrouw van Nelson Mandela, krijgt op 14 april een staatsbegrafenis. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa aangekondigd.

Mandela overleed maandagochtend vroeg, aan een slepende ziekte. Haar lichaam ligt momenteel opgebaard in haar huis in Soweto, het stadsdeel van Johannesburg dat ooit het middelpunt was van de protesten tegen het apartheidsregime.

Sinds maandagnacht hebben er zich op de stoep voor haar woning grote drommen rouwenden verzameld, allemaal mensen die een laatste eer willen bewijzen aan de overleden activiste. Ze zingen liederen en scanderen strijdleuzen. Ook president Ramaphosa bracht maandagavond een laatste groet aan Mandela.

‘De natie was niet voorbereid op haar heengaan. We treuren zo hard, want Winnie Mandela was een van de sterkste vrouwen die met ons meegestreden heeft’, sprak Ramaphosa na het bezoek. ‘Ze heeft immens geleden, maar is desondanks de moed nooit verloren.’

Honderden leden van de linkse oppositiepartij Economische Vrijheidsstrijders hebben zich eveneens verzameld voor het huis van Mandela. Partijleider Julius Malema loofde haar als een vrouw ‘die tussen de mensen leefde, en die hen nooit heeft verraden.’

De staatsbegrafenis vindt plaats op 14 april. Drie dagen daarvoor wordt er een nationale herdenkingsdienst gehouden.