Teslabestuurder die omkwam bij crash had automatische piloot ingeschakeld
De Tesla Model X na de crash in Mountain View. Foto: AP

Het ongeval met een Tesla Model X op vrijdag 23 maart is dan toch het meest recente ongeval met een zelfrijdende auto. ‘De bestuurder had het stuur niet vast in de zes seconden voor de crash.’

De 38-jarige Wei Huang overleed vorige week vrijdag, 23 maart, aan de verwondingen die hij opliep bij de crash van zijn Tesla Model X. De auto van de Apple-ingenieur raakte om 9.27 uur plaatselijke tijd de middenberm op snelweg 101 in de Californische stad Mountain View, kantelde, vatte vuur en werd nog aangereden door andere auto’s.

De Amerikaanse toezichthouder NTSB (National Transportation Safety Board) opende meteen een onderzoek naar de omstandigheden van het ongeval. De belangrijkste vraag was: reed de chauffeur zelf of reed hij op automatische piloot. En die heeft Tesla nu beantwoord in een blogpost.

De ‘Autopilot’ was wel degelijk ingeschakeld en de adaptieve cruise control (die de snelheid en afstand met de voorligger regelt, red.) was ingesteld op minimale afstand. ‘Eerder tijdens de rit had de bestuurder verschillende (audio)visuele waarschuwingen gekregen. Hij had het stuur ook niet vast in de zes seconden voor de crash. Vijf seconden en 150 meter lang kon de bestuurder de betonnen middenberm zien, maar hij greep niet in.’

Volgens Tesla was de middenberm ook beschadigd, waardoor de impact nog heviger was.

Eerdere klachten

De familie van Wei Huang zei eerder dat hij voor het ongeluk meermaals had geklaagd over de autopiloot. Daardoor zou zijn Tesla Model X ‘zeven op de tien keer’ naar buiten gezwenkt zijn naar één bepaald punt, telkens de autopiloot opstond.

Huang zou zijn Tesla volgens zijn broer zelfs binnengebracht hebben voor reparatie bij de lokale dealer, maar daar kon men bij een test geen zichtbaar defect aan de autopiloot vaststellen. Het naar buiten zwenken kon daar niet worden vastgesteld, aldus de Amerikaanse nieuwszender ABC7.

Ongeval met Uber

De Teslacrash is een nieuw ongeval met een auto die zelfstandig rijdt. Op zondag 18 maart kwam in de Amerikaanse stad Tempe (Arizona) Elaine Herzberg om het leven. Ze werd aangereden door een zelfrijdende auto van Uber.

Toen het onderzoek naar de Teslacrash in Mountain View bekend geraakte, kelderde het aandeel Tesla met ruim 8 procent naar het laagste punt in een jaar.