zaterdag 31 maart 2018 - Cultuur en Media
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook gplus nextprevshare twitter video

 Fred Debrock

Nieuwpoort

Afdankers van antiekdealers

Men van de Deense kunstenares Nina Beier is het enige werk op Beaufort 2018 dat de confrontatie met de golven direct aangaat. Bij opkomend tij verzwelgt het water mannen en paarden een voor een. Trekt de zee zich terug, dan komen ze heroïsch galopperend tevoorschijn. Vooral die momenten leveren sterke beelden die het oog van ver vangen.

 Margaux van de Casteele

Nieuwpoort

Kom van die sokkel af

Ook het oog van Edith Dekyndt viel op het ruiterstandbeeld als symbool van mannelijke macht. Tegenover het monumentale Albert I-gedenkdeken in Nieuwpoort plaatste ze een metalen trap. De oude koning kan zo van zijn sokkel komen. Voor een ereparade of om definitief baan te ruimen? Aan de ­bezoeker om te oordelen.

 Fred Debrock

Oostende

Vijf honden en een korrel zout

De Antwerpse kunstenaar Guillaume Bijl kijk door een ­absurde bril naar ons monumentale erfgoed. In het Oostendse ­Leopoldpark zet hij een majestueuze hond op een sokkel. Aanschouw Jack, een ‘zeer verdienstelijke speurhond’ die in 1918 nabij Ieper sneuvelde. Enkele andere viervoeters komen hem eer betonen. In dit surrealistische werk neemt Guillaume Bijl het monument met een flinke korrel zout.

 Fred Debrock

Middelkerke

Om stil van te worden

De Frans-Algerijnse kunstenaar Kader Attia brengt contemplatieve kunst over littekens en verlies. Vaak verwijzen zijn installaties naar de complexe relatie die Europa heeft met immigratie. Soms is de symboliek ervan al te makkelijk, maar vaak grijpen ze ook aan. Werk van Attia was eerder te zien in het Smak en het Middelheimmuseum.

 Fred Debrock

Oostende

Een offer aan de zee

Een beeld waar je in kan en waar je aan mag zitten. Hoe leuk. ‘Ik vind het altijd interessant wanneer je kunst in de openbare ruimte letterlijk kunt omarmen: je mag dit beeld gebruiken. Zo zijn er al behoorlijk wat communiefoto’s bij ge­nomen’, zegt Stief Desmet.

 Fred Debrock

Bredene

Rondjes draaien

Frederik Van Simaey her­innert zich hoe zijn ouders bij ­vakantie-uitstapjes een extra rondje reden op een rotonde, puur voor de fun. Het was de inspiratie voor een nieuwe installatie in een wijk in Bredene: een draaimolen die volautomatisch in beweging is, maar dan zonder kermisklanten.

 Fred Debrock

Knokke

Een vette knipoog

Strandcabines vallen onder de noemer van tijdelijke architectuur. Ze verschijnen in de lente en worden in de nazomer weer opgeborgen. Toch typeren de witte huisjes als geen ander fenomeen de Belgische kuststrook. Met dit strandvastgoed bakenen badgasten een stukje privéstrand af. De huisjes zijn uniform, maar telkens ook gepersonaliseerd. Vaak worden ze van generatie op generatie doorgegeven.