Lekken bij de vleet in talloze dossiers, maar waarover zijn we deze week nu echt wijzer geworden? Dit zijn elf van de interessantste artikels. Namens de redactie wens ik u een fijne Pasen.

1.

In de commissie-Kazachgate dook er geen smoking gun op dat de wet op de verruimde minnelijke schikking snel-snel door het parlement is gejaagd dankzij corruptie bij politiek en gerecht. Maar tijdens zes maanden van hoorzittingen kwamen veel vreemde dingen aan het licht. Toch slaagde de commissie er niet in om ook maar één conclusie te trekken. Over nu naar het gerecht. Mark Eeckhaut blijft de belangrijke zaak van nabij volgen.

2.

Met 38 zijn ze intussen, de scholen die vrijdag bezoek kregen van bezorgde ouders die de straat afzetten met hun eis voor properder lucht. Kunnen protesterende burgers slagen waar politici het laten afweten: grootschalige en fundamentele verandering in gang zetten?

3.

Over fundamentele verandering gesproken: op het vlak van mobiliteit zijn we er dringend aan toe. Toch durven politici het rekeningrijden niet op tafel te leggen. Zijn ze angsthazen?

4.

De jeugdcriminaliteit daalt, het aantal gesloten plaatsen stijgt en toch moeten jeugdrechters geregeld nog criminele jongeren laten lopen. Hoe kan dat?

5.

Het ging de voorbije dagen veel over de Russische geheime diensten. Maar het waren toch de Spaanse die illustreerden hoe het moet. De jacht op Carles Puigdemont is er eentje voor de spionagehandboeken. Een reconstructie.

6.

Dit bericht geeft aan hoe snel de wereld van de fossiele brandstoffen keert. Kroonprins Mohamed bin Salman maakt van Saudi-Arabië de grootste producent van zonne-energie ter wereld. Het begint met 200 miljard dollar. De winst zal verdere expansie financieren. In de woestijn gaat het vooruit.

7.

We brachten het nieuws op de voorpagina, maar omdat u het misschien toch miste, neem ik het graag nog eens mee. Het is namelijk te stuitend.

8.

De EU-euforie, hoog na de verkiezing van Macron, is weer geluwd. De noordelijke landen roeren zich tegen meer integratie. Angela Merkel maakt duidelijk dat er geen grote Europese sprong voorwaarts aankomt. Wat kan Emmanuel Macron nog in beweging zetten?

9.

Zonder feestgedruis viert Jeroen Meus de tweeduizendste uitzending van Dagelijkse kost. Niks betutteling, gewoon oprecht enthousiasme. Dat programma is de bevestiging van hoe goed het leven hier kan zijn, vindt thuiskok Peter Jacobs.

10.

Vergeet de nieuwe Spielberg, zeggen de filmrecensenten van De Standaard. Een van de mooiste Amerikaanse films van het jaar is The rider, een prachtig drama op het randje van documentaire, met een Belgische producent.

11.

Nele Van den Broeck wordt 33, en nu ze dat niet op Facebook gezet heeft, telt ze haar echte vrienden. Het lukt maar niet om volwassen te worden.