Franse ex-president Sarkozy opnieuw aangeklaagd voor corruptie
Foto: AFP

Nicolas Sarkozy wordt voor de tweede maal in korte tijd door een Franse rechtbank beschuldigd van corruptie. Hij zou geprobeerd hebben geheime informatie los te peuteren bij het Hof van Cassatie.

De zaak kwam aan het licht toen de telefoongesprekken van de Franse ex-president werden afgeluisterd in een ander onderzoek, namelijk dat naar mogelijke illegale financiering van zijn kiescampagne door de Libische dictator Moammar al-Kadhafi. In dat onderzoek werd Sarkozy vorige week al officieel in verdenking gesteld van passieve corruptie.

Uit de telefoontaps tijdens dat onderzoek blijkt volgens de speurders dat Sarkozy in 2014 heeft geprobeerd geheime informatie los te peuteren bij het Hof van Cassatie in nog een andere zaak, waarin hij ook een rol speelde.

‘Voldoende bewijsmateriaal’

Sarkozy zou zo geprobeerd hebben invloed uit te oefenen op een onderzoek naar Liliane Bettencourt, de steenrijke erfgename van de groep L’Oréal. Zij had Sarkozy met miljoenen euro’s gesteund.

In de nieuwe aanklacht stelt het Franse parket dat er ‘voldoende bewijsmateriaal’ aanwezig is om de oud-president opnieuw voor de rechter te slepen. Behalve Sarkozy worden ook zijn advocaat Thierry Herzog en een gewezen hoge rechter van het Hof van Cassatie naar de rechtbank doorverwezen.