<I>De Standaard </I>vier keer genomineerd voor Belfius Persprijzen
Foto: ds

De Standaard sleepte twee nominaties in de wacht voor de Belfius Persprijzen in de categorie ‘Geschreven pers’. De krant is ook genomineerd in de categorieën ‘Digitale pers’ en ‘Fotopers’.

Een eerste nominatie is voor journaliste Ine Renson voor haar reeks over luchtvervuiling. Ze ging op zoek naar de ongemakkelijke waarheid over de lucht die we inademen. Lees hier: ‘We gaan allemaal een beetje dood aan luchtvervuiling

Een tweede nominatie is er voor Mark Eeckhaut met zijn reconstructie van de laatste uren van de zelfmoordterroristen van 22 maart. De Standaard kon de documenten inkijken die speurders terugvonden op de computer van de terroristen van Zaventem. Ze geven een beeld van hoe ze zich in het nauw gedreven voelden en dus niet anders konden dan in België toe te slaan. Ook al was dat niet het plan.

In de categorie ‘Digitale pers’ is De Standaard Online genomineerd voor ‘Exit België. Hoe België elk jaar duizenden mensen het land uitzet’. Dat ging over het terugkeerbeleid van België. Elk jaar zet België zo’n 5.000 vreemdelingen gedwongen op het vliegtuig. Hoe dat precies gebeurt, bleef onbekend. De Standaard opende die black box, dankzij honderden inspectieverslagen die we na jaren procederen konden bemachtigen.

De Standaard-fotograaf Fred Debrock is genomineerd voor de fotoreeks ‘Trump in België’. Ook fotograaf Sébastien Van Malleghem, die vaak voor De standaard fotografeert, is genomineerd.