Vooruitkijken als tweede natuur: met de intelligente Audi A7 Sportback op roadtrip langs Belgische innovators
Foto: Audi
Innovatief denken en er ook naar handelen, het zit Belgen duidelijk in het bloed. Die gedachte spookt door ons hoofd wanneer we huiswaarts rijden na een roadtrip van Ukkel naar de kust, achter het stuur van de intelligente Audi A7 Sportback. De directe aanleiding daarvoor? Onze twee tussenstops van vandaag, School ‘19’ en ‘Rietveld Projects’. Twee heel verschillende initiatieven, maar met een gemeenschappelijke basis: ze anticiperen nu al op de toekomst.
Dossier aangeboden door Audi.

School 19: een bijzondere route naar een IT-job
School 19 is meer dan zomaar een onderwijsinstelling. Het is een vernieuwend onderwijsconcept, dat als eerste in België een volledig gratis IT-opleiding aanbiedt aan een nieuwe generatie programmeurs, ongeacht hun achtergrond. Niet met het oog op een diploma, wel met de garantie op een job.
Een intrigerende opzet die om een nadere kennismaking vraagt. Daarom laten we ons vandaag vergezellen door een Duitse schone die duidelijk affiniteit heeft met technologie: de nieuwe Audi A7 Sportback. Met maar liefst 39 rijhulpsystemen, digitale besturing en uitgebreide connectiviteit een perfecte showcase van hoe verleidelijk en comfortabel technologie kan zijn.
De GPS met head-up display leidt ons alvast probleemloos naar het Chateau Latour de Freins, de thuisbasis van de Bogaerts International School en van School 19. 

Meteen klaar voor het echte werk
School 19, een pedagogische franchise van de prestigieuze Parijse école 42, houdt er ook een specifieke aanpak op na. In hun onderwijsconcept staan leraars, cursussen en punten niet centraal. Alles is hier gericht op werkzekerheid, een garantie van deze ‘antischool’.
Wat School 19 doet, is de arbeidsmarkt - die verlegen zit om goede programmeurs - en het aanbod van potentiële programmeurs - de werkloosheid groeit - beter op elkaar afstemmen. School 19 werkt dan ook samen met grote bedrijven die nood hebben aan digitale profielen, verduidelijkt Stéphan Salberter, directeur van School 19. “Binnen een drietal jaar plukken zij de vruchten van hun sponsorship, wanneer onze eerste lichting studenten op de arbeidsmarkt komt. Of eerder zelfs, als stagiairs.”

Voor iedereen met de juiste motivatie
Om studenten uit alle milieus een kans te geven, biedt School 19 de opleiding gratis aan, zonder eisen te stellen aan voorkennis of eerdere diploma’s. “Wat bij ons primeert, is creativiteit, peer-to-peer learning en agile werken. Ze bouwen partnerships en creëren, wat zich uiteindelijk vertaalt in code.”
Bovendien zoekt School 19 actief verschillende milieus op. “We organiseerden gamesessies met Molengeek, een Brusselse codeerschool, en Actiris, de Brusselse dienst voor arbeidsbemiddeling. Langs die weg willen we werklozen aantrekken. En we werken samen met Women in Tech om ook vrouwelijke studenten warm te maken”, besluit Stéphan Salberter.

Rietveld Projects: een passie voor toparchitectuur
Voor ons tweede gesprek van de dag gaat het richting kust, waar Peter en Thomas Moerman ons opwachten voor een duik in de wereld van de architectuur. Opnieuw een milieu waarin de Audi A7 Sportback zich prima thuis zal voelen, want de comfortabele gran turismo ademt een en al design en dynamiek uit. Dankzij de nieuwe designtaal van Audi lijkt hij zelfs lichtjes over het asfalt te zweven.

Peter en Thomas Moerman, twee projectontwikkelaars die bouwen vanuit hun passie voor architectuur, hebben met Rietveld Projects een ijzersterke reputatie opgebouwd voor architecturaal design. De residenties worden gekenmerkt door strakke, minimalistische lijnen, uitgepuurde details en tijdloze materialen, zoals glas, beton en afrormosia, een duurzame Afrikaanse houtsoort.

Innoveren met het oog op de toekomst
Toch rusten de broers niet op hun lauweren: “Toen we twaalf jaar geleden startten, deed niemand wat wij deden. Mensen hielden niet van onze ‘less is more’-stijl zonder tierlantijntjes. Geleidelijk aan is dat veranderd. Tijd dus om onszelf nu te vernieuwen. Innovation is growth. We willen niet per se groter worden, wel exclusiever en vernieuwender.”
“We evolueren naar een brutalistische stijl met avant-garde accenten, minder glas en nieuwe materialen. We verkennen een nieuwe tendens en vragen ons steeds af: what’s next? En we laten ons inspireren door onze passie voor kunst en architectuur. Daarnaast bieden we een totaalplaatje: mooie gebouwen met een hoogwaardige afwerking en een uitstekende klantenbegeleiding.”

Vooruitgang verzoend met duurzaamheid
Ook technologie en duurzaamheid spelen daarin steeds grotere rollen. “In onze Saarinen-woning zijn er al elektrische voorzieningen in de garage. En we integreren warmtepompen, betonkernactivatie en zonnepanelen, maar ook de nieuwste domotica. Zo kun je via je smartphone controleren of de lichten uit zijn, of bezoekers begroeten via Voice-over-IP. En er zijn ook automatische zonneweringen, meer camera’s, enzovoort.”
Die combinatie van design en technologie doet ons opnieuw aan iemand denken: onze Audi A7 Sportback. Ook de broers - rasechte Audi-fans - zien de gelijkenis. “Audi is ons op het lijf geschreven. Dat strakke design, die maniakale afwerking en sublieme details. Niemand doet Audi dat na .”
 

Meer weten over de nieuwe Audi A7 Sportback?
Laat je dan meevoeren en ontdek de Audi A7 Sportback op audi.be