De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft in Peking een 'vruchtbare' ontmoeting gehad met de Chinese president Xi Jinping. Dat heeft het Chinese staatspersagentschap Xinhua woensdag bevestigd.

Over een mogelijk onaangekondigd bezoek van Kim aan China werd de voorbije dagen al gespeculeerd. Het zou om de eerste buitenlandse reis van de Noord-Koreaanse leider gaan sinds hij aan de macht kwam in 2011.

Tijdens het ‘onofficiële bezoek’, dat duurde van zondag tot woensdag, woonden Kim en zijn vrouw Ri Sol-ju samen met Xi en diens vrouw Peng Liyuan een banket bij in de Grote Hal van het Volk, aan het Plein van de Hemelse Vrede in de hoofdstad. Volgens Xinhua zei Kim dat de situatie op het Koreaanse schiereiland ‘snel evolueert’ en dat hij Xi ‘uit kameraadschap en morele verantwoordelijkheid persoonlijk op de hoogte wilde stellen’.

'Engagement voor denuclearisatie'

'Het is ons consequent standpunt om geëngageerd te zijn voor denuclearisatie op het schiereiland, in overeenstemming met de wil van de overleden president Kim Il-sung en de overleden secretaris-generaal Kim Jong-il', zei de Noord-Koreaanse leider.

Bovendien is Pyongyang, nog volgens het Chinese staatsmedium, 'bereid om in dialoog te treden met de Verenigde Staten' en wil het regime een top organiseren tussen beide landen. 'Het probleem van de denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland kan opgelost worden als Zuid-Korea en de Verenigde Staten met welwillendheid op onze inspanningen reageren en een stemming van vrede en stabiliteit creëren, terwijl ze zelf progressieve en gelijktijdige maatregelen nemen voor de verwezenlijking van vrede', aldus Kim.

President Xi vertelde Kim dat China de 'belangrijke inspanningen' die Noord-Korea levert, op prijs stelt. Volgens het Noord-Koreaanse persagentschap KCNA aanvaardde het Chinese staatshoofd ook een uitnodiging van Kim om 'op een geschikt moment' een officieel staatsbezoek te brengen aan Noord-Korea.

Over een bezoek van Kim Jong-un aan China deden al geruchten de ronde na de aankomst maandag in Peking van een speciale trein. Die was zondag via de grensstad Dandong China binnengereden vanuit Noord-Korea. Tot nu kwam er echter geen officiële bevestiging.

Witte Huis: 'Gevolg van drukcampagne'

'We zien deze ontwikkeling als bijkomend bewijs dat onze campagne van maximale druk de geschikte atmosfeer creëert voor gesprekken met Noord-Korea', reageerde Witte Huis-woordvoerster Sarah Sanders dinsdag.

Volgens Sanders heeft China de VS dinsdag (lokale tijd) ook eerst gebrieft over de ontmoeting met Kim Jong-un en maakte Peking een persoonlijke boodschap van Xi Jinping over aan Amerikaans president Donald Trump. De woordvoerster benadrukte nog dat de VS 'in nauw contact blijven met onze bondgenoten Zuid-Korea en Japan'.

De Japanse premier Shinzo Abe wil dat de Chinese regering een 'gedetailleerde briefing' van de gesprekken met Kim overmaakt. Het Japanse persagentschap Kyodo bericht op basis van anonieme bronnen ook dat Abe van 17 tot en met 19 april naar de VS zal reizen voor gesprekken met Donald Trump, vlak voor die laatste een ontmoeting zal hebben met Kim Jong-un.