Daar is de eerste smartphone met vier camera’s
Aan de achterkant bevinden zich drie lenzen. Foto: rr

In het opbod tussen de smartphonefabrikanten heeft het Chinese Huawei dinsdag een smartphone gelanceerd met maar liefst vier camera’s aan boord: drie achteraan op het toestel en een selfiecamera vooraan.

Huawei is de nummer drie op de wereldwijde smartphonemarkt, na Samsung en Apple.

De drie camera’s achteraan op de nieuwe P20 Pro moeten nog betere fotoresultaten geven dan voorheen. Huawei belooft onder meer scherpere foto’s in donkere omstandigheden. Voor de liefhebbers: het gaat om een 40MP RGB-sensor (kleur), een 20MP monochrome sensor (zwartwit) en een 8MP-sensor met telelens

Met de P20 Pro zit Huawei voor het eerst in het hoogste gamma smartphones, vergelijkbaar met de iPhone X van Apple en de S9 plus en Note 8 van Samsung. Het prijskaartje is navenant: in België zal de P20 Pro vanaf 13 april voor 899 euro in de schappen liggen. Wie minder kapitaalkrachtig is, kan voor de afgeslankte P20 (649 euro) of P20 Lite (369 euro) kiezen.

Huawei hoopt het marktaandeel van het bedrijf in ons land op te trekken tot boven 20 procent, gemeten in aantal verkochte toestellen. Nu zit Huawei naar eigen zeggen aan 18 procent marktaandeel in België. Uitgedrukt in waarde is dat een pak minder: 12 procent. Dat komt omdat de toestellen van Huawei relatief goedkoop zijn.

In de Verenigde Staten krijgt Huawei momenteel af te rekenen met stevige tegenwind. Toplui van de NSA, FBI en CIA adviseerden Amerikaanse burgers om geen Huawei-toestellen te gebruiken. Twee grote telecomleveranciers, AT&T en Verizon, hebben beslist om geen spullen van Huawei meer te verkopen wegens die ongerustheid van de overheid. Bijna alle smartphones in de VS worden via de telecombedrijven verkocht.