‘Meest duurzame jeans ter wereld’ is van Belgische makelij (en vanaf nu te koop)

De klassieke jeansbroek is enorm vervuilend voor het milieu. De Antwerpse ondernemer Tom Duhoux lanceert daarom met HNST een nieuw denimlabel waarbij voornamelijk gerecycleerde jeansbroeken worden gebruikt.

Tom Duhoux heeft samen met ontwerpster Ellen Robinson (Lee en Bellerose) onder de naam HNST (spreek uit: honest) acht jeansmodellen uitgebracht volgens de regels van de circulaire kunst. ‘Mensen hebben er geen idee van hoe belastend een klassieke jeansbroek is voor het milieu. Ik wil daar verandering inbrengen.’

De jeansstof die Duhoux ontwikkelde bestaat uit 56 procent gerecycleerd denim (via meer dan 6.000 ingezamelde jeansbroeken), 23 procent katoen en 21 procent Tencel, een restproduct van houtverwerking. Alleen maar gerecycleerde jeansstof gebruiken, is onmogelijk omdat de vezels verkorten tijdens het productieproces.

Ook voor de details en afwerking werd telkens naar een duurzaam alternatief gezocht. Het stikgaren is bijvoorbeeld honderd procent biologisch afbreekbaar polyester, de knopen zijn herbruikbaar dankzij hun schroefsysteem en de labels zijn gemaakt van biologisch afbreekbaar, papierachtig materiaal.

‘Meest duurzame jeans ter wereld’ is van Belgische makelij (en vanaf nu te koop)
Foto: Jeroen Hanselaer

Met dat recyclage-initiatief kon hij zo’n 6.000 liter water besparen per broek in vergelijking met een gewone jeans. Het kleurproces van de stof verliep ook op een meer milieuvriendelijke manier. In de textielindustrie wordt immers doorgaans indigopoeder gebruikt om het garen blauw te kleuren. Dat moet opgelost worden in water. Hier is het probleem dat het poeder niet oplosbaar is, daarvoor zijn vervuilende en giftige chemicaliën nodig. Via het wassen komen die toxische stoffen in onze riolen en oceanen terecht.

HNST maakt daarom gebruik van elektrocellen om het poeder op de stof te fixeren, waardoor giftige middelen overbodig worden. Daarnaast wordt het CO2-equivalent van 5,6 kilogram per broek gecompenseerd door het planten van bomen door WeForest in tropische landen.

‘Meest duurzame jeans ter wereld’ is van Belgische makelij (en vanaf nu te koop)
Foto: HNST

In de collectie kunnen dames kiezen tussen vier stuks: drie broeken (beschikbaar in verschillende fittings) en een tuinbroek. Mannen hebben de keuze tussen een jasje en drie soorten broeken. Op elk stuk staat een geborduurde ‘H’ te blinken en in de gulp van de broeken staat de leuze van het merk ‘you can handle the truth’ te lezen.

De volledige collectie is verkrijgbaar via de webshop. Prijzen schommelen tussen 135 en 199 euro. De eerste bestellingen worden in juni geleverd. Jeansbroek versleten? Dan neemt HNST ze graag terug om ze opnieuw te recycleren. In ruil krijg je een korting van vijftien euro bij de aankoop van een nieuw exemplaar.