Tusk op top EU-Turkije: ‘Geen concrete vooruitgang geboekt’
Foto: AP

De Europese Unie en Turkije hebben geen enkele concrete vooruitgang geboekt op de top in het Bulgaarse Varna, een stad aan de Zwarte Zee. Dat heeft Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk maandagavond gezegd.

‘Er is vandaag geen enkel compromis gesloten over concrete zaken’, zo zei Tusk na een werkdiner in de badstad. De top is bedoeld om de plooien tussen Brussel en Ankara glad te strijken.

Turkije en de EU verschillen van mening over onder andere Syrië, mensenrechten, Griekenland en Cyprus. ‘Enkel vooruitgang op die terreinen kan de relaties tussen de EU en Turkije verbeteren. Ook om het eventuele toetredingsproces van Turkije tot de EU te hervatten, moet er eerst vooruitgang worden geboekt’, benadrukte Tusk.

President Erdogan liet verstaan een volwaardig EU-lidmaatschap na te streven en hoopte dat beide partijen stilaan een ‘zeer moeilijke periode’ achter zich kunnen laten. Hij benadrukte de goede samenwerking tussen Turkije en de EU op het vlak van immigratie en de strijd tegen het terrorisme.