Brussel trekt deur helemaal dicht voor Eurostadion
Foto: BELGA

Het schepencollege van de Stad Brussel wil de erfpachtovereenkomt voor het Eurostadion verbreken. De gemeenteraad heeft daarvoor toestemming gegeven tijdens de gemeenteraad van maandag.

‘De voortzetting van het project is onmogelijk geworden voor Ghelamco’, vertelde Brussels burgemeester Philippe Close (PS) op de gemeenteraad. De Brusselse burgervader hield op de gemeenteraad een 21 minuten durende uiteenzetting van het hele Eurostadion-verhaal. Zijn conclusie was evident: het Eurostadion-project is dood.

De redenen zijn ondertussen bekend, de oppositie haalde aan dat zij ze al vele malen op tafel legde. Er is niet voldaan aan de doelen van het contract zoals de bouw van een stadion voor Euro 2020, de grootte van het stadion en het huisvesten van een eersteklasseclub als RSC Anderlecht.

Grup

Voor een stadion van meer dan 50.000 m2 zou het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (Grup) van de Vlaamse regering gewijzigd moeten worden en dat ‘lijkt vandaag de dag zeer hypothetisch’, klinkt het bij Close.

Een wezenlijke afwijking van het project, waarbij het Eurostadion vele malen kleiner wordt, en er opnieuw wordt onderhandeld, zou strijdig zijn met de Europese regelgeving inzake staatsteun en openbare aanbestedingen.

Erfpacht

Het college zal nu elke noodzakelijke maatregel nemen om het Eurostadion op de terreinen van Parking C niet langer voort te zetten en de erfpachtovereenkomst van 99 jaar met Ghelamco te verbreken. De burgemeester onthield zich nadien van alle verdere commentaar.