De man die in een supermarkt in het Franse Trèbes een aantal mensen gegijzeld hield, is doodgeschoten. Er vielen zeker drie dodelijke slachtoffers en drie gewonden. Eerder vandaag schoot de dader ook al een politieagent neer en wellicht is hij ook verantwoordelijk voor de moord op een automobilist. Hij zei lid te zijn van de terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Dat bevestigt minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb. De gijzelnemer is geïdentificeerd als Redouane Lakdim, een 26-jarige uit Carcasonne. Hij zou al eerder met het gerecht in contact gekomen zijn wegens drugsfeiten, maar hij stond niet bekend als geradicaliseerd.

Vanmorgen pleegde hij een carjacking. Daarbij schoot hij een inzittende dood. De bestuurder raakte gewond. In Carcasonne opende hij het vuur op een aantal joggende agenten. Een van hen kreeg een kogel op een paar centimer van zijn hart maar overleefde de aanval.

Van daaruit reed de schutter richting Trèbes, waar hij in een supermarkt een aantal gijzelaars nam en zei dat hij lid was van IS. Hij zou ook gedreigd hebben dat hij alle aanwezigen zou ombrengen. Daar zouden zeker twee mensen omgebracht zijn, aldus de minister. De terrorist werd na enkele uren neergeschoten. Daarbij raakten nog eens twee agenten gewond.

De laatste gijzelaar was een 45-jarige agent, die vrijwillig had aangeboden om van plaats te ruilen met een vrouwelijke gijzelaar. Hij raakte zelf ook zwaargewond. Colomb prees de man voor zijn heldendaad. 

In Carcassonne was na het begin van de terreuractie groot alarm geslagen. Zo werden alle scholen afgesloten. Dat alarm is opgeheven. 

Abdeslam

Volgens de nieuwszender BFM TV vroeg de man om de vrijlating van Salah Abdeslam, die bij de terreuraanslagen in Parijs betrokken was. Eric Ménassi, de burgemeester van Trèbes, zegt dat de man 'Allahu Akbar' (God is groot, red.), ik dood jullie allemaal' riep toen hij binnenkwam in de supermarkt Super-U. Het Franse persagentschap AFP haalt een getuige aan die zag dat de man een mes, een handvuurwapen en granaten droeg.

Volgens bronnen bij de Franse politie zouden alle aanslagen het werk zijn van dezelfde man. De wagen van waaruit hij op de politieagenten schoot, is in elk geval ook aangetroffen op de parking van de supermarkt.

Terreurdaad

'Alle informatie lijkt te wijzen op een terroristische aanval', verklaarde premier Edouard Philippe. Later bevestigde president Emmanuel Macron dat. Het zou om de eerste terreurdaad in Frankrijk gaan sinds het aantreden van Macron in mei 2017. De antiterrorisme-eenheid van het Parijse parket heeft de zaak ondertussen overgenomen. Frans minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb is ter plaatse om de situatie te bekijken.