Dan toch geen aliens in Chileense woestijn
Foto: afp
De gemummificeerde resten die in 2003 in een Chileense woestijn gevonden werden, zijn niet afkomstig van buitenaardse wezens. Dat heeft DNA-onderzoek uitgewezen. Kort na de ontdekking werd nochtans druk gespeculeerd over de herkomst van Ata, zoals het 15 centimeter grote mummietje genoemd werd.

Ata leek wel ietwat op een menselijk miniskelet, maar telde maar tien paar ribben (in plaats van de twaalf bij de meeste mensen) en de vreemd gevormde schedel was ook behoorlijk uniek. Het skelet, dat verkocht werd aan een Spaanse privéverzamelaar, sprak zo tot de verbeelding dat er zelfs een documentaire over gedraaid werd, waarin het opgevoerd werd als mogelijk bewijs van buitenaards leven.

Dat bleek een beetje kort door de bocht, want na een uitgebreide studie heeft professor Gary Nolan van de Stanford-universiteit nu zijn conclusies gepubliceerd: Ata is wel degelijk een menselijk skelet, van een meisje met genetische mutaties die de groei van haar skelet in de war stuurden. De ontdekking kan interessant zijn om dergelijke aandoeningen beter te begrijpen en eventueel te behandelen.

Volgens Nolan werd Ata doodgeboren of overleed ze kort na haar geboorte. Mogelijk gebeurde dat 40 jaar voor ze weer ontdekt werd in de Chileense woestijn. ‘Dit begon als een verhaal over aliens dat internationale weerklank kreeg, maar uiteindelijk is het een menselijke tragedie – een vrouw die een misvormde baby kreeg die bewaard bleef en dan verkocht werd als een rariteit.’