Bogaert (CD&V) wantrouwig over begrotingscontrole
Hendrik Bogaert Foto: BELGA

Dat de regering met een aantal ‘correcties’ de begroting op de rails wil houden, wordt niet overal op enthousiasme onthaald. Zo vindt parlementslid Hendrik Bogaert (CD&V) het geen goede zaak dat de regering de conclusies van het monitoringcomité in twijfel trekt.

Om het begrotingstekort niet te laten ontsporen, moet premier Charles Michel (MR) op zoek naar 1,4 miljard euro. Een akkoord hierover is binnen handbereik. Het grootste deel zou echter op te vangen vallen door de eerdere begroting aan te passen.

Volgens de regering kan dat omdat het monitoringcomité’ ‘te streng’ is geweest bij het berekenen van dat bijkomende tekort. Zo is Michel optimistischer over verwachte inkomsten en de economische groei. Slechts een klein deel van de put wordt gevuld door nieuwe maatregelen te nemen.

Die geplande aanpassing kan echter niet op de sympathie van Bogaert rekenen. Hij neemt het op twitter op voor het standpunt van het monitoringcomité, dat bestaat uit ‘onze topexperten op het vlak van begroting’. Hij kan zich duidelijk niet vinden in het afvoeren van hun conclusies. ‘Is hun besluiten en waarschuwingen “technisch” terugdraaien een goede voorbereiding van de toekomst?’, vraagt Bogaert zich retorisch af.

 

 

Verwacht wordt dat er binnen de regering vandaag nog een akkoord wordt gesloten. Indien nodig zouden de onderhandelingen echter dit weekend verdergaan.