Trump vervangt veiligheidsadviseur McMaster door voormalige VN-ambassadeur
H.R. McMaster (links) maakt plaats voor John Bolton (rechts) Foto: AFP

Donald Trump schuift zijn nationaal veiligheidsadviseur H.R. McMaster aan de kant en vervangt hem door John Bolton. Dat heeft de Amerikaanse president donderdag aangekondigd via Twitter.

Het Witte Huis stelt dat de personeelswissel - waarover The Washington Post vorige week al berichtte - een gezamenlijke beslissing is. ‘Ik heb het genoegen om aan te kondigen dat John Bolton vanaf 9 april mijn nieuwe nationaal veiligheidsadviseur zal worden’, luidt het in een tweet van Trump. ‘Ik ben erg dankbaar voor de dienstbaarheid van generaal H.R. McMaster, die zijn job uitstekend heeft gedaan en die voor altijd mijn vriend zal blijven.’

De 69-jarige Bolton staat bekend als een hardliner en is geen onbesproken figuur in Washington. Hij werd in 2005 door president George W. Bush tot ambassadeur bij de VN benoemd, maar zijn aanstelling gebeurde tijdens een reces van het Congres, waardoor zijn benoeming nooit werd bevestigd door de Senaat. Na anderhalf jaar - toen de bevestiging van zijn benoeming opnieuw op de agenda van de Senaat zou komen - stapte hij op.

Pensioen

In een eigen mededeling bedankt McMaster op zijn beurt Trump voor ‘de kans om hem en onze natie te dienen als nationaal veiligheidsadviseur’. De 55-jarige driesterrengeneraal geeft daarnaast te kennen dat hij het leger verlaat en met pensioen gaat.

McMaster kwam in februari vorig jaar op de post van nationaal veiligheidsadviseur ter vervanging van Michael Flynn, die moest opstappen omdat hij vicepresident Mike Pence had misleid over zijn contacten met de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten.

McMaster is al de zestiende topmedewerker die de deur van het Witte Huis definitief achter zich toetrekt sinds het begin van het presidentschap van Trump. Deze maand nog stapte Gary Cohn op als economische topadviseur, terwijl minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson vorige week de laan werd uitgestuurd.