EU-leiders steunen May over zenuwgifaanval
Foto: AP

De Europese leiders zijn het eens met Groot-Brittannië dat Rusland ‘hoogstwaarschijnlijk’ verantwoordelijk is voor de aanval met zenuwgif in Salisbury op de Russische dubbelspion Skripal. Ze beslisten om de ambassadeur van de EU uit Rusland terug te roepen voor overleg. Dat heeft de Nederlandse premier Mark Rutte in de nacht van donderdag op vrijdag bevestigd.

‘Er is geen andere plausibele uitleg mogelijk’, verklaarde Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, donderdagavond laat na een debat op de Europese top in Brussel. Die Europese steun is een opsteker voor de Britse premier Theresa May. Zij had voor het begin van de top gewaarschuwd dat de aanval ‘deel uitmaakt van een patroon van Russische agressie tegen Europa en zijn buren’ en gaf tijdens de top meer uitleg over de bewijslast waarover Groot-Brittannië beschikt.

In de loop van de dag had de Russische president Vladimir Poetin nog contact gehad met de premiers van onder meer Kroatië en Griekenland, in een poging de Europese eenheid te dwarsbomen. Na een debat van twee uur verscherpten de 28 leiders de aanvankelijke boodschap die stelde dat het ‘heel waarschijnlijk is dat de Russische Federatie verantwoordelijk is’.

Tusk greep de aanval met zenuwgif aan om op de top te pleiten voor meer samenwerking tussen de EU-lidstaten en met de Navo tegen chemische, biologische en nucleaire risico’s. ‘We moeten onze capaciteiten blijven versterken om hybride bedreigingen het hoofd te bieden’, voegde Tusk eraan toe. Federica Mogherini, de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid, kreeg de opdracht te bekijken hoe dat concreet kan.

De Europese staatshoofden en regeringsleiders hebben alvast beslist om de ambassadeur van de EU uit Rusland terug te roepen voor overleg. Volgens een bron van het Franse persagentschap AFP overwegen meerdere lidstaten ook om Russische diplomaten het land uit te zetten.