Catalaanse separatisten verdeeld over minister-president
Foto: AFP

De Catalaanse separatistische partijen raken het niet eens over een nieuwe minister-president. De anarchistische CUP weigert een meerderheid te leveren.

Jordi Turull werd naar voren geschoven als nieuwe minister-president. Maar dat plan viel in het water. De anarchistische CUP die de ontbrekende vier stemmen moet leveren, ligt dwars. De partij vindt dat Turull onvoldoende benadrukt dat hij voor onafhankelijkheid is en blies de samenwerking met de andere separatistische partijen op.

Turull haalde daardoor donderdagavond bij de stemming niet de vereiste absolute meerderheid. Enkel de 64 parlementsleden van Junts per Catalunya en ERC stemden voor zijn benoeming. Er waren 65 tegenstemmen en 4 onthouding.

De 51-jarige Turull stond op de lijst van Junts per Catalunya, de partij van Carles Puigdemont. Vrijdag krijgt hij van de rechter te horen welke aanklachten tegen hem worden geformuleerd. Hij was een van de politici die zijn opgepakt voor hun rol in de afscheidingsplannen van Catalonië.

Als hij voor vrijdagochtend minister-president werd, zouden de Catalaanse separatisten weer op ramkoers liggen met Madrid. De Spaanse regering heeft eerder gezegd dat ze een kandidaat die deelnam aan de afscheidingsplannen, niet zou aanvaarden.

Zaterdag om 10u komt het Catalaanse parlement opnieuw samen om de benoeming van een minister-president te bespreken.

Drie maanden na de verkiezingen heeft Catalonië nog steeds geen nieuwe minister-president. En het ziet ernaar uit dat de patstelling door de verdeeldheid bij de separatisten nog een tijd zal duren. Dat betekent ook dat artikel 155, dat Catalonië onder curatele van Madrid stelt, blijft gelden.