Wolvin Naya beet wellicht weer schaap dood

Wolvin Naya heeft mogelijk opnieuw een schaap doodgebeten in het grensgebied tussen Balen en Leopoldsburg.

‘Maandenlang gedroeg ze zich voorbeeldig en kleurde ze mooi binnen de lijntjes van het militair domein in Leopoldsburg, waar ze leefde van reeën en everzwijnen’, zegt Jan Loos van de vzw Landschap. ‘Nu heeft ze mogelijk opnieuw een schaap aangevallen.’

Het gaat om een oud schaap dat in een beek met een halsbeet is teruggevonden. ‘Dat is een typisch kenmerk van een wolvenaanval’, zegt Loos. ‘We hebben ook een pootafdruk gevonden, die goed van de wolf afkomstig kan zijn.’

Of Naya verantwoordelijk is voor de aanval, is niet honderd procent zeker. Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) gaat op basis van gps-gegevens na of de wolvin op de plaats was waar het dode schaap is gevonden.

Schadevergoeding

De eigenaar van het schaap zou niet van plan zijn een schadevergoeding te vragen van de Vlaamse overheid. ‘Hij is nochtans op de hoogte van de mogelijkheid om dat te doen’, zegt Loos.

Wolvin Naya stak op 2 januari vanuit Nederland de grens over naar ons land. In januari werden al eens twee dode schapen met een beet in de hals gevonden. Een tweede wolf, die in Limburg was opgedoken, kwam zondag 11 maart om het leven na een aanrijding met een auto in Opoeteren.