Handlanger Dutroux 36 uur op vrije voeten
Foto: BELGA

Om zich voor te bereiden op zijn vrijlating heeft Michel Lelièvre (46) eerder deze maand voor het eerst 36 uur de gevangenis mogen verlaten. Dat meldt VTM Nieuws. Over drie jaar heeft de ex-kompaan van Marc Dutroux zijn straf uitgezeten.

Lelièvre werd tot een celstraf van 25 jaar veroordeeld voor zijn aandeel in de ontvoering van An en Eefje en Sabine en Laetitia. Hij zit sinds 1996 in de gevangenis. Om hem voor te bereiden op het einde van zijn straf mocht hij eerder deze maand een dag en een nacht buiten de gevangenismuren doorbrengen.

De gewezen kompaan van Marc Dutroux heeft de gevangenis al eerder tijdelijk mogen verlaten, maar nog nooit zo lang. Hij verliet de gevangenis van Ittre voor 36 uur. Dat bevestigt zijn advocate Benjamine Bovy aan VTM Nieuws. ‘Dat is de standaardprocedure’, zegt ze.

Wegblijven uit Limburg

De man moet zich wel aan enkele voorwaarden houden. Wegblijven uit Belgisch en Nederlands Limburg en Vlaams-Brabant, bijvoorbeeld. Ook Ans en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen mag hij niet bezoeken.

‘Een gevangene die de gevangenis wil verlaten, moet zich engageren om logement te vinden, zich inschrijven in een gemeente, zich opnieuw inschrijven bij een ziekenfonds, een opleiding vinden en een psychologische behandeling volgen.’

Na meer dan twintig jaar is Lelièvre wat angstig om terug te keren naar de maatschappij. ‘Het boezemt hem angst in.’

Vrijgelaten

Lelièvre is de tweede van de drie veroordeelden voor de ontvoeringen die vrijkomt. Michelle Martin, de ex-vrouw van Dutroux, kwam vijf jaar geleden vrij. Dutroux zit een levenslange celstraf uit. Zijn advocaat probeert hem wel vrij te krijgen.