618 kinderen op wachtlijst voor school in Antwerpen
Foto: BDW

Vier op de vijf twaalfjarigen in de stad Antwerpen hebben een plaats in een van de middelbare scholen van hun top drie. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het online aanmeldingssysteem. 618 kinderen staan op een wachtlijst.

‘Er is nog geen reden tot paniek’, zegt de Antwerpse schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open VLD). ‘Dit is een zeer tussentijds resultaat. Ouders die op een wachtlijst staan, kunnen ook bij ons terecht voor begeleiding. We zijn bondgenoten van de ouders en blijven inspanningen leveren om ieder kind een plek te geven.’

Hoewel er 618 kinderen op een wachtlijst staan, zijn er nog altijd 410 plaatsen over. Bovendien zijn er nog meer dan 2.000 plaatsen in de scholen die niet deelnemen. Een capaciteitstekort wordt niet verwacht. ‘Maar voor populaire scholen of scholen met specifieke opleidingen bestaat er geen wondermiddel en ga je met elk systeem - ook met alleen fysieke inschrijvingen - ontgoochelde ouders hebben’, zegt Eric Boels van het Lokaal Overlegplatform van het secundair onderwijs.

Op 21 april beginnen de inschrijvingen. Het valt af te wachten of er bij de scholen die niet deelnamen, minder gekampeerd zal worden.

Antwerpen werkt al jaren met een aanmeldingssysteem in het basisonderwijs, maar voor het secundair onderwijs was dat de eerste keer: 46 van de 66 scholen deden mee.