Jolien D’Hoore sprintte met sprekend gemak naar de zege in de Driedaagse Brugge-De Panne. Voor D’Hoore was het haar eerste WorldTour-zege van het seizoen. Donderdag was het voor de eerste keer ooit de beurt aan de vrouwen in de Driedaagse, waar de Belgisch kampioene met de bloemen aan de haal ging. Na de wedstrijd wist ze evenwel niet zeker of ze wel had gewonnen. “Ik wist niet zeker of we de koplopers hadden bijgehaald.”

De Driedaagse De Panne-Koksijde heette sinds dit jaar Driedaagse Brugge-De Panne. Aangezien Dwars door Vlaanderen de datum van de Driedaagse De Panne kreeg toegeschoven in de kalender, werden de organisatoren van de rittenkoers genoodzaakt uit te wijken naar een andere plaats op de wielerkalender. Als startlocatie werd Brugge gekozen, de aankomstzone bleef in De Panne. Het was de eerste keer dat ook de vrouwen er mochten starten.

Jolien D’hoore (Mitchelton-Scott) heeft donderdag de eendagskoers Driedaagse Brugge-De Panne gewonnen. In de eerste editie van de WorldTour-koers haalde de Belgische kampioene het na 153 kilometer in een massasprint van de Australische Chloe Hosking en de Luxemburgse Christine Majerus.

Vijftien vluchters

Al ter hoogte van de eerste kasseizone, na 12 kilometer in Zuienkerke, spatte het peloton in verschillende stukken uiteen. Uiteindelijk vormde zich zo al snel een kopgroep met vijftien rensters: Christine Majerus, Romy Kasper, Lisa Klein, Emma Cecilie Jorgensen, Jelena Eric, Sheyla Gutierrez Ruiz, Moniek Tenniglo, Gracie Elvin, Sara Penton, Mieke Kroger, Katarzyna Pawlowska, Jeanne Korevaar, Monique van de Ree, Eva Buurman en Abigail Van Twisk. Zij liepen uit tot 1:45 op een eerste deel van het peloton. Voorin moest Korevaar haar metgezellen lossen en dat deed ook Majerus, op 55 kilometer van de meet. De Luxemburgse werd opgeslokt door het peloton, waarin de rensters van Ale Cipollini, Team Sunweb en Boels-Dolmans het tempo optrokken.

De kloof tussen de kopgroep en de grote groep slonk tot iets meer dan één minuut. Vervolgens was de cohesie opnieuw helemaal zoek en werd de voorsprong weer uitgediept tot anderhalve minuut. De dertien leidsters mochten de eerste van twee plaatselijke ronden, van elk 15,3 kilometer, aansnijden met een voorsprong van 25 seconden op een eerste omvangrijke groep. Penton reed zich vast in de tramsporen en kwam ten val. De kopgroep verbrokkelde hierdoor tot negen rensters. Ook Eric moest er voorin af en dus bleven enkel nog Kasper, Jorgensen, Ruiz, Elvin, Kroger, Pawlowska, Van de Ree en Buurman over.

Spannende slotfase

De acht hielden bij het ingaan van de slotronde nog 28 seconden over op de achtervolgende groep. Kroger achtte op 12 kilometer van de meet haar moment gekomen en trok in de aanval. Elvin zag de ernst van de situatie in en ging in de tegenaanval. Kroger bleef ervoor gaan, terwijl Elvin bleef hangen op 10 seconden. De rest volgde op drie kilometer van het einde op 0:30. Maar op 700 meter van de finish werd Kroger gegrepen. In de daaropvolgende sprint zat Jolien D’hoore ietwat ingesloten, maar de Belgische kampioene kon er op het gepaste moment netjes uitkomen en zo haar eerste zege van het seizoen boeken.

De Poolse Katarzyna Niewiadoma was er niet bij in de Driedaagse. Desondanks blijft ze leidster in de WorldTour-ranking. D’hoore staat op de negende plaats.

Bij de mannen won woensdag Elia Viviani, de spurtbom van Quick Step.

Jolien D’Hoore twijfelde over overwinning

Direct na de aankomst vroeg Jolien D’Hoore of ze had gewonnen, nochtans was ze duidelijk de snelste in de spurt. Maar D’Hoore wist blijkbaar niet zeker of de koplopers al waren ingelopen. “Het was een enorm nerveuze wedstrijd. Ik wist niet zeker of we de koplopers wel nog gingen bijhalen dus focuste ik mij gewoon op de spurt. Al was het voor de zevende of de achtste plaats, dat maakte niet uit. Maar toen we aan het spurten waren, wist ik dus niet of het wel voor de eerste plaats was”, vertelde ze.

“Er stond ook heel veel wind vandaag, dat zorgde af en toe voor waaiers. Het is ook de eerste keer dat we hier mogen starten dus het was voor iedereen een nieuwe koers. Op het einde nam geen enkele ploeg echt het heft in handen. Daardoor was het erg chaotisch. Vooral de laatste bocht met die tramsporen was heel gevaarlijk.”

Zondag start D’Hoore in Gent-Wevelgem. “Ik wist al dat conditie heel goed was, maar de voorbije koersen kende ik weinig geluk. Tot vandaag dus, zondag wil ik graag die lijn doortrekken.”

Uitslag:

1. Jolien D’Hoore

2. Chloe Hosking

3. Christine Majerus