De VS sparen de Europese Unie en diverse andere landen voorlopig van invoerheffingen op staal en aluminium. Voor China ziet de toekomst er minder rooskleurig uit. De Chinese regering heeft vrijdag al een lijst met mogelijke importheffingen bekendgemaakt op Amerikaanse producten.

‘President Trump heeft beslist om de invoering van de heffingen voor bepaalde landen op te schorten’, kondigde Amerikaans handelsgezant Robert Lighthizer donderdag aan in de Senaatscommissie voor Financiën. Het bleek te gaan om twee NAFTA-landen (Canada en Mexico), waarvoor eerder al een uitzondering werd gemaakt, en ook om Europa, Australië, Argentinië, Brazilië ‘en uiteraard (Zuid-)Korea waarmee we aan het onderhandelen zijn’.

Maar China krijgt wel strafmaatregelen aan de broek, en wel ter waarde van zowat vijftig miljard dollar, ter compensatie voor 'de winsten die de Chinezen behalen via oneerlijke handelspraktijken'. Trump ondertekende donderdag meteen een decreet om heffingen op de invoer van Chinese producten in gang te zetten. Later wordt nog een lijst met meer dan 1.000 producten bekendgemaakt. 

Minister van Financiën Steven Mnuchin moet binnen de zestig dagen ook nieuwe beperkingen op investeringen van Chinese bedrijven voorstellen. Dat moet 'om technologieën veilig te stellen die de VS als strategisch beschouwen', zei economisch adviseur op het Witte Huis Everett Eissenstat.

Tegenmaatregelen

Met de maatregelen dreigt een handelsoorlog tussen de twee economische grootmachten. China heeft op zijn beurt al tegenmaatregelen aangekondigd. Het gaat om verhoogde importtarieven die de VS tot 3 miljard dollar (2,4 miljard euro) kunnen kosten. Het land heeft een lijst van 128 Amerikaanse producten opgesteld die mogelijk zullen worden geviseerd. Het gaat onder meer om stalen pijpen, varkensvlees, fruit en wijn.

In een krachtig geformuleerde mededeling zegt China dat Amerikaanse heffingen op Chinees staal en aluminium 'het multilateraal handelssysteem ernstig heeft beschadigd' en dat het land de beslissing zal aanvechten bij de wereldhandelsorganisatie WTO. Peking is echter 'niet bang' van een handelsoorlog. 'Als een handelsoorlog zou worden gestart door de VS, zal China tot het einde vechten om zijn eigen legitieme belangen te verdedigen met alle mogelijke maatregelen.'

Laatste poging

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Peter Altmaier, en Europees Handelscommissaris Cecilia Malmström hadden zich deze week in een laatste poging persoonlijk ingezet voor een uitzondering voor de Europese Unie. 

Begin maart had Trump aangekondigd dat hij 25 procent tol zou heffen op de invoer van staal en 10 procent op de invoer van aluminium. Hij deed dat omdat hij vond dat zijn land op handelsgebied onheus wordt behandeld. Als reactie dreigde Europa ermee als tegenmaatregel heffingen op Amerikaanse producten in te voeren.