Donderdagvoormiddag werd een tweede herdenkingsmoment gehouden op Brussels Airport voor de aanslag die er twee jaar geleden plaatsvond. Béa De Lavalette (19), een Amerikaanse die beide benen verloor bij de bomaanslag, stond erop rechtstaand te speechen, en hield een emotionele toespraak.

'We moeten onszelf niet zien als slachtoffers, maar als overlevenden van de aanslagen', vertelde De Lavalette. De jonge vrouw kwam in een rolstoel het podium op, maar stond erop om haar toespraak rechtstaand te houden, ondanks de twee beenprotheses die ze sinds de aanslag draagt. De Lavalette werd daarbij ondersteund door twee behulpzame politiemannen.

'Velen van ons hebben een trauma geleden dat anderen niet voor mogelijk houden. Hierdoor heb ik geweldige mensen ontmoet die veerkrachtig zijn en tonen dat medelijden hebben geen zin heeft', ging De Lavalette verder.

Nieuwe herdenkingsplaat

Na het herdenkingsmoment in de vertrekhal verplaatsten alle getroffen families en een grote delegatie van hulpdiensten, met afgevaardigden van onder meer de politie, de stressteams en het Rode Kruis, zich naar de Memorial Garden van Brussels Airport. Op de herdenkingsplaats waar het kunstwerk 'Flight in mind' staat, staat nu ook een nieuwe herdenkingsplaat met de zestien namen van de personen die overleden bij de aanslag op de luchthaven.

Philippe Vandenberghe van slachtoffervereniging V-Europe nam nog het woord en pleitte daarin voor meer steun aan de slachtoffers en hun naasten. Er volgde ook nog een muzikaal intermezzo ter nagedachtenis van de slachtoffers.