Sarkozy: ‘Ik leef in de hel door deze laster’
Nicolas Sarkozy Foto: AFP

De Franse ex-president Nicolas Sarkozy (63), die in staat van beschuldiging is gesteld, heeft tijdens zijn verhoor ontkend dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan corruptie en financiële en fiscale inbreuken. Dat schrijft Le Figaro.

‘Ik leef in de hel door laster. Gelooft u dat, wanneer ik me nog maar over het kleinste dingetje schuldig zou voelen in deze zaak, ik zo dom zou zijn, zo gek zou zijn, om de persoon aan te vallen die me heeft gefinancierd?’ Zo citeerde de Franse krant Le Figaro donderdag uit Sarkozy’s verklaringen aan de magistraten.

De Franse ex-president werd woensdagavond vrijgelaten nadat hij 28 uur lang was verhoord over de mogelijke illegale financiering die hij van wijlen Moammar Kadhafi zou ontvangen hebben voor zijn presidentscampagne in 2007. De Libische dictator zou een Frans-Libische zakenman als tussenpersoon gebruikt hebben om valiezen met cash geld af te leveren op het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. Die tussenpersoon, Ziad Takieddine, verklaarde dat het in totaal om een bedrag van 5 miljoen euro zou gaan.

Sarkozy ontkent van bij de start van het gerechtelijk onderzoek alle beschuldigingen. In zijn verklaringen aan de magistraten benadrukte hij de afgelopen 28 uur dat hij de Libische dictator nooit om financiële hulp zou gevraagd hebben om daarna de Nationale Overgansraad te erkennen als overheidsorgaan van Libië en de dictator zo definitief de rug toe te keren. 

Volgens Sarkozy 'zijn er minstens drie grote leugens terug te vinden in de beschuldigingen die hem achtervolgen’:

  1. ‘Ziad Takieddine zou de zoon van Kadhafi gezien hebben op 4 maart 2011. Hij zou aan hem gevraagd hebben of het waar is wat hij op Euronews had gezegd over de financiering van de presidentscampagne. Maar dat is onmogelijk, want het interview met Euronews vond pas 12 dagen later plaats, op 16 maart.’
  2. ‘Meneer Takieddine liegt wanneer hij zegt dat hij zomaar binnenraakte bij het ministerie van Binnenlandse Zaken zonder zijn afspraak verder te verantwoorden. Niemand kan het ministerie betreden zonder aan te geven met wie hij een afspraak heeft!’
  3. ‘Tot slot vergist Takieddine zich wanneer hij zegt dat het bureau van Claude Guéant (voormalig medewerker van Sarkozy, red.) zich op de eerste verdieping bevindt. Het bureau bevindt zich op het gelijkvloers, dat is heel makkelijk te controleren.’

In zijn verklaringen hekelt Sarkozy nog meer ‘leugens’ die, volgens hem, makkelijk te doorprikken zijn. Zo zou een kijkje in zijn agenda van 2007 al veel zaken ophelderen, stelt het ex-staatshoofd. ‘Waar zijn de materiële bewijzen’, herhaalde Sarkozy meermaals tijdens zijn verhoor. ‘Ze zijn er niet of ze zijn niet echt.'

Mokerslag

Na de verklaringen van Sarkozy volgde woensdagavond alsnog een mokerslag: de ex-president werd in staat van beschuldiging gesteld. Hij wordt nu officieel verdacht van ‘passieve corruptie, illegale financiering van zijn verkiezingscampagne en misbruik van Libisch overheidsgeld'. 

Dat betekent dat Sarkozy, die de verhoorkamer in Nanterre mocht verlaten, wel naar zijn woning in Parijs mocht terugkeren, maar onder juridisch toezicht werd geplaatst. Hij mag zich dus niet vrijelijk bewegen.