Alle wegen leiden naar Hallerbos
Extra bussen en B-dagtrips bij de NMBS, fietsenverhuur en paarse wandelingen in het Hallerbos: dat zijn de belangrijkste aanpassingen om de stroom ‘hyacintentoeristen’ zo goed mogelijk op te vangen.

Verwacht wordt dat het jaarlijkse paarsblauwe bloementapijt (tussen midden april en midden mei) weer grote drommen ‘hyacintentoeristen’ lokt. ‘De jongste jaren heeft de wereld het paarse bloementapijt ontdekt. Sociale media en het internet spelen daarbij een belangrijke rol’, zegt Patrick Huvenne van het Agentschap voor Natuur en Bos.

‘Om een idee te geven: vorig jaar bezochten 111.000 unieke bezoekers de website van het Hallerbos op zoek naar informatie. Omdat het Hallerbos geen park is, maar een natuurlijk bos, is het aantal effectieve bezoekers in de hyacintenperiode moeilijk te tellen, maar het zijn er in een maand tijd duizenden. Vorig jaar vervoerde De Lijn zeventienduizend bezoekers naar het bos. Dat zijn er meer dan bij Rock Werchter.’

Fragiele bloemen

Het Agentschap voor Natuur en Bos en de stad Halle hebben de voorbije jaren lessen getrokken uit de stormloop. ‘Vorig jaar hebben we voor het eerst stewards ingezet om de massa wandelaars in goede banen te leiden en vooral om hen de regels bij te brengen. Belangrijk, want boshyacinten zijn fragiele bloemen die betreding niet verdragen. Ook dit jaar zijn veertig vrijwilligers bereid om bezoekers uit de hele wereld wegwijs te maken.’

‘Omdat veel mensen het Hallerbos niet kennen, hebben we een nieuwe folder met alle informatie en ook extra paarse wandelingen langs mooie plekjes’, zegt Huvenne.

Ook binnenstad paars

De stad gaat opnieuw in zee met De Lijn om zo veel mogelijk bezoekers met de bus naar het bos te brengen. Aan de rand van het Hallerbos liggen grote parkings (Hogebermweg en Houtveld), maar dat is lang niet voldoende voor alle bezoekers. Langs de Nijvelsesteenweg mag dit jaar niet meer geparkeerd worden, omdat foutparkeerders vorig jaar te veel overlast veroorzaakten. Daarom betaalt de stad opnieuw pendelbussen.

‘De Lijn heeft de aantallen aangepast op basis van de bevindingen van vorig jaar’, zegt schepen van Toerisme Marc Snoeck (SP.A).

‘We behouden de opstapplaatsen aan het station en aan de Welkomstlaan, maar we maken er een derde halte bij aan de Arkenvest in de binnenstad. Op die manier brengen we de bostoeristen ook in onze binnenstad, waar ze ook de andere bezienswaardigheden, winkels en horecazaken kunnen ontdekken. De Verenigde Handelaars kleuren op hun beurt de binnenstad paars.’

QR-codes

Nieuw is dat de NMBS B-dagtrips zal aanbieden, eventueel in combinatie met fietsenverhuur. Zo wordt met de trein naar Halle komen ook een haalbare optie. Treinreizigers (en andere bezoekers) kunnen een fiets huren in het Fietspunt op het Stationsplein.

Er komen borden met QR-codes in het Hallerbos. Door die te scannen, kan je een financiële bijdrage leveren om het Hallerbos en de boshyacinten voor de volgende generaties te vrijwaren. ‘Een bezoek aan het Hallerbos is gratis, zelfs de pendelbussen kosten de bezoekers niets. Maar we kregen van steeds meer bezoekers de vraag om financieel bij te dragen. De QR-code is een experiment’, zegt Huvenne.