Palestijnse tieneractiviste bekent schuld in ruil voor strafvermindering
Ahed Tamimi Foto: epa
De 17-jarige Palestijnse activiste Ahed Tamimi, die terechtstond voor het belagen van Israëlische militairen, bekent schuld in ruil voor strafvermindering. De militaire aanklager eist nu acht maanden cel, in plaats van een jarenlange celstraf. De militaire rechtbank moet wel nog instemmen met de voorgestelde straf.

In ruil voor de strafvermindering zal Tamimi schuldig pleiten aan vier van de twaalf aanklachten, waaronder het aanvallen van twee militairen, het 'verstoren' van een andere soldaat en het aanzetten tot geweld. De openbaar aanklager liet acht andere aanklachten vallen, waaronder het gooien van stenen en 'aanzetten tot terreur en steekpartijen'.

'Er bestaat geen gerechtigheid onder de bezetting en deze rechtbank is illegaal', verklaarde de tiener volgens haar vader aan de rechters nadat haar schikking aan hen werd gepresenteerd.

Tamimi werd in december opgepakt nadat ze op het erf van haar ouderlijke huis op de Westelijke Jordaanoever twee Israëlische militairen had geslagen en geschopt. De militairen reageerden nauwelijks. Een video van het incident werd veel bekeken en gedeeld op sociale media. Sinds haar arrestatie, half december, zit Tamimi in de cel.

De tiener is in haar jonge leven een symbool geworden voor het Palestijnse verzet. Al sinds haar twaalfde duikt ze op in protestvideo’s.