Eerste echte krachtmeting tussen vakbonden en Macron
Emmanuel Macron Foto: AFP

De Franse president Emmanuel Macron staat voor een vuurdoop. Vandaag beginnen de eerste landelijke en breed gedragen protesten tegen zijn beleid, op straat, onder de grond en in de lucht.

Het personeel van de spoorwegen geeft al een voorproefje van de actie- en stakingsmarathon van drie maanden die in april begint. Hun protest richt zich tegen de hervorming van de nationale spoorwegen SNCF. Een deel van de Thalys-verbindingen tussen Brussel en Parijs is geschrapt. Ook in de metro van Parijs zijn er acties. Daar zijn ze bang voor soortgelijke hervormingen als bij het spoor.

Ambtenaren op scholen en in ziekenhuizen leggen het werk neer. Zij willen meer koopkracht en vragen dat er minder banen worden geschrapt. Luchtverkeersleiders staken. Ze beklagen zich dat ze met te weinig mensen te veel werk moeten doen. Morgen scharen ook de personeelsleden van Air France zich bij het actiefront. Hun eis: 6 procent meer salaris.

Ramkoers

Het is voor het eerst dat zoveel beroepsgroepen tegelijk en massaal actie voeren tegen de regering-Macron. De bonden hebben hun les intussen geleerd. Een halfjaar geleden verliepen de acties nog te versnipperd, en waren resultaten nihil. Dit keer zetten ze een ramkoers in. Acties en stakingen moeten tot ontwrichting leiden, en tot groeiende onvrede bij de Fransen. De vakbonden willen het hard spelen, omdat ze weten dat de regering voet bij stuk houdt. ‘We gaan ons beleid uitleggen, maar zijn ook vastbesloten door te gaan met onze hervormingen’, ­reageert een regeringswoordvoerder.