Peruaanse president Kuczynski stapt op
Kuczynski verweet de oppositie woensdagavond bij de aankondiging van zijn aftreden op televisie hem geen andere keuze te laten. Foto: REUTERS

De Peruaanse president Pedro Pablo Kuczynski, die onder grote druk stond door een smeergeldaffaire, is afgetreden. Daarmee voorkwam hij een voor donderdag geplande afzettingsprocedure in het parlement.

Oppositieleidster Keiko Fujimori, dochter van voormalig president Alberto Fujimori, was een parlementaire procedure gestart om hem onder dwang te laten opstappen. Bij de presidentsverkiezing van 2016 verloor ze van Kuczynski met een verschil van een kwart procent. Vicepresident Martín Vizcarra moet nu in principe het presidentschap van Kuczynski overnemen.

Kuczynski verweet de oppositie woensdagavond bij de aankondiging van zijn aftreden op televisie hem geen andere keuze te laten. De oppositie, met een meerderheid van zetels in het parlement, heeft vanaf de eerste dag van zijn ambtstermijn zijn regeringswerk geblokkeerd, meent hij. ‘Het politieke debat heeft een klimaat van onbestuurbaarheid teweeggebracht, waarin we niet verder konden werken’, voegde hij eraan toe.

De beslissende factor voor het ontslag zouden volgens Peruaanse media de dinsdag en woensdag door politici van de oppositie gepubliceerde videobeelden geweest zijn. Daarin zouden ministers en medewerkers van Kuczynski te zien zijn die stemmen ronselden tegen een afzettingsprocedure in ruil voor tegenprestaties. Daarop hadden verschillende parlementsleden hun steun aan Kuczynski opgezegd.

Peruaanse president Kuczynski stapt op
Foto: AFP

Odebrecht

De afgetreden president wordt verdacht van betrokkenheid bij het corruptieschandaal rond de Braziliaanse bouwreus Odebrecht. Het bedrijf betaalde in heel Latijns-Amerika honderden miljoenen dollar aan smeergeld om grote overheidsprojecten binnen te halen. Kuczynski van de centrumrechtse partij Peruanos Por el Kambio heeft altijd ontkend geld aangenomen te hebben van Odebrecht.

Bij een eerste afzettingsprocedure in december mislukte de oppositie onder leiding van Keiko Fujimori in haar opzet. Kort daarop kreeg de wegens schendingen van de mensenrechten tot 25 jaar cel veroordeelde ex-president Fujimori gratie. Fujimori’s zoon Kenji zou daarover een deal gesloten hebben met Kuczynski.

Eerste vicepresident Vizcarra volgt volgens de grondwet de 79-jarige Kuczynski op. Indien Vizcarra noch de tweede vicepresident Mercedes Aráoz het presidentieel ambt willen overnemen, volgen er nieuwe verkiezingen.