Sarkozy officieel verdacht van passieve corruptie
Sarkozy na zijn verhoor door de gerechtelijke politie in Parijs Foto: EPA-EFE

Na een twee dagen durend verhoor over illegale financiering van zijn kiescampagne heeft de Franse justitie een vooronderzoek ingeleid tegen Nicolas Sarkozy (63).

Het voormalige staatshoofd is intussen ook al onder gerechtelijk toezicht geplaatst. Dat heeft het Franse persbureau AFP woensdagavond vernomen uit gerechtelijke kringen. Concreet betekent dat dat hij zich niet vrijelijk mag bewegen.

Sarkozy, die de hem ten laste gelegde feiten ontkent, wordt verdacht van ‘passieve corruptie, illegale financiering van zijn verkiezingscampagne en misbruik van Libisch overheidsgeld’, melden verscheidene Franse media op basis van bronnen bij politie en justitie.

Een Libische zakenman, Ziad Takieddine, heeft tegenover de Franse justitie verklaard met drie koffers met in totaal 5 miljoen euro heen en weer te zijn gereisd van Tripoli naar Parijs, in 2006 en 2007. Sinds kort zou Justitie ook beschikken over documenten waarin zwart op wit staat dat het Libische bewind destijds geld stuurde naar het campagneteam van de presidentskandidaat van destijds.

Niet eerste keer

Tijdens zijn verhoor heeft Sarkozy ‘alle aantijgingen tegengesproken’, melden bronnen bij justitie. Dat hij nu officieel wordt verdacht van ‘passieve’ corruptie kan betekenen dat de onderzoeksrechters denken dat hij niet zelf actief heeft gezocht naar campagnefinanciering uit Libië.

Het is niet de eerste keer dat de Nicolas Sarkozy zich voor partijfinanciering moet verantwoorden. Vorig jaar moest de voormalige president zich al verantwoorden voor zijn verkiezingscampagne voor het presidentschap in 2012. Die zaak loopt nog.