Kamercommissie keurt intrekking deel dotatie prins Laurent goed
Laurent Arnauts, de advocaat van prins Laurent, in de Kamer Foto: BART DEWAELE

De ad-hoccommissie in de Kamer heeft de gedeeltelijke intrekking van de dotatie van prins Laurent goedgekeurd.

De kamercommissie keurde de intrekking goed met twaalf stemmen voor en één tegen. Ze gaat daarmee dus in op het voorstel van de regering om 15 procent van de dotatie voor dit jaar af te houden. Weliswaar moet de voltallige Kamer zich volgende week nog uitspreken. Dat gebeurt met een publiek debat en een geheime stemming.

Prins Laurent krijgt de sanctie opgelegd omdat hij zonder toelating van de regering in legeruniform aanwezig was op een viering van de negentigste verjaardag van het Chinese leger.

Geheime stemming

Ondanks zijn zowat drie uur durende pleidooi is meester Laurent Arnauts, de advocaat van prins Laurent, er dus niet in geslaagd de commissieleden op andere gedachten te brengen. Wie finaal tegenstemde, is niet bekend. Dat deel van de vergadering vond plaats achter gesloten deuren en de stemming was geheim.

Arnauts zei onder meer dat de beslissing om de prins te sanctioneren al van bij het begin vastlag, nog voor de prins of zijn advocaat werden gehoord. Dat verweer heeft de ad-hoccommissie dus verworpen.

46.000 euro

Als de voltallige Kamer volgende week het besluit van de commissie sanctioneert, zal prins Laurent het voortaan met 46.000 euro per jaar minder moeten doen.