'Generaals manipuleerden informatie over F-16’s'
Foto: Dick Demey

Verschillende generaals binnen het leger zouden geweten hebben dat de Belgische F-16-toestellen langer kunnen meegaan dan voorzien én hielden die informatie actief tegen. Dat zou blijken uit verschillende e-mails en documenten die VRT NWS kon inkijken.

VRT NWS zou de informatie van een klokkenluider binnen defensie gekregen hebben, die in de zomer van 2016 op zijn beurt informatie van straaljagerbouwer Lockheed Martin zou ontvangen hebben, waarin staat dat de F-16's langer kunnen vliegen. De bron vraagt meer gedetailleerde cijfers om zeker te zijn.

Daarop zou de bron dat gemeld hebben aan kolonel Letten, zijn overste en de beheerder van de vloot van de luchtvaart, waarna luchtmachtgeneraal Frederik Vansina rechtstreeks tussengekomen zou zijn bij de producent. In een mail zou  Letten de bron gevraagd hebben om voorzichtig te zijn: 'Zolang maar niemand gaat denken dat de F-16's meer dan 8.000 uren kunnen vliegen. Kijk goed uit!.'

Nadat de resultaten van de Lockheed-studie binnengekomen waren, zou de bron bij de voorstelling van die cijfers aan een groep hogere officieren van zijn overste de opmerking gekregen hebben om de slide met de cijfers over de langere levensduur niet te gebruiken: 'Het is niet het juiste moment. Het aankoopprogramma zit in een cruciale fase nu. We willen dit gevoelige moment niet verstoren', zou die gezegd hebben.

De bron van VRT zou de gegevens daarop doorgemaild hebben naar twee generaals en projectleider Harry Van Pee, met de vraag alles aan de stafchef en minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) over te maken. Dat is blijkbaar nooit gebeurd.