Vier kopstukken F-16-dossier op non-actief
Foto: Belga

Om de interne audit bij Defensie niet te hinderen, nemen vier militairen een tijd vrij. Onder hen ook luchtmachtbaas Frederic Vansina en Harold Van Pee, die het F-16-vervangingsdossier leidt.

Vier grote namen van de luchtcomponent zetten zichzelf een tijd vrijwillig op non-actief in het  debacle over de mogelijke levensduurverlenging van de F-16's. Daarin zou mogelijk informatie achtergehouden zijn voor minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). Die liet vanochtend een interne audit opgestarten. Binnen de drie weken wil hij uitsluitsel over wat er precies is foutgelopen. 

De meest opvallende naam van het viertal is generaal-majoor Frederic Vansina, de chef van de luchtcomponent. SP.A beschuldigt hem ervan dat hij studies over de levensduurverlenging zou hebben proberen tegen te houden. Ook kolonel Harold Van Pee, die het vervangingsdossier leidt, kwam zwaar onder vuur. Hij ontving namelijk ook mails over de mogelijkheid de F-16's langer te laten vliegen, maar speelde de informatie niet door naar de minister.

Van Pee vindt niet dat hij een fout begaan heeft. ‘Dit is een zoveelste studie’, zei hij vandaag in Het Belang van Limburg over de verlengingsstudie. ‘Ik ben altijd een heel grote voorstander geweest van transparante en open informatie, en nu word ik publiekelijk aan de schandpaal genageld.’

'Ik zal nu, net zoals een paar andere mensen die bij het dossier betrokken zijn, vrijwillig een aantal dagen niet op de dienst verschijnen en thuis blijven', zegt hij aan De Standaard. 'Ik wil het onderzoek niet in de weg lopen, maar als men mij wil horen ben ik uiteraard beschikbaar.' Hij gaf inmiddels toe dat hij van de studie wist. ‘Ja, maar die vertelt niets nieuws. Die is overroepen. Je kan een oldtimer ook honderd jaar langer laten rijden. De vraag is wat je nog effectief met die F-16’s kan doen.'

Aan onze redactie werd bevestigd dat ook kolonel Peter Letten, materiaalbeheerder voor de F-16’s,  en generaal-majoor Luc Roelandts een stap opzijzetten.