Europa tergt Trump met ‘Google-taks’ van 5 miljard
Foto: REUTERS

De Commissie zet door en wil een omzetbelasting heffen van 3 procent op grote internetbedrijven als Google en Facebook. Ondanks de oplopende spanningen in de handelsrelatie met Trump.

Het is zover. De Europese Commissie heeft vandaag een voorstel gelanceerd om alle grote internetbedrijven als Facebook, Google en Apple binnenkort 3 procent belasting doen betalen op de omzet die ze realiseren binnen elk land van EU. Ook al zijn die bedrijven er fysiek niet aanwezig. Een omzetbelasting die 5 miljard euro per jaar zou kunnen opleveren.

Fiscale achterpoortjes

Het is Brussel al langer een doorn in het oog dat Amerikaanse technologiegiganten als Facebook via allerlei fiscale achterpoortjes nauwelijks belastingen betalen in Europa, ook al realiseren ze een flink deel van hun omzet op de Europese markt. Vandaar de plannen om een Europese ‘digitale taks’ in te voeren, in de volksmond ook wel bekend als de ‘Google-taks’.

Momenteel is het gemiddelde effectieve belastingtarief van digitale bedrijven 9,5 procent. Dat is minder dan de helft van het tarief (23,2 procent) dat bedrijven in de traditionele economische sectoren betalen. Dat is te weinig en moet volgens EU-commissaris Moscovici veranderen.

Enkel grote internetspelers

Het einddoel? Zodra een bedrijf jaarlijks meer dan 7 miljoen euro inkomsten draait in een EU-lidstaat, of meer dan 100.000 gebruikers telt, of meer dan 3.000 contracten in een jaar afsloot voor onlinediensten met gebruikers, wordt het bedrijf geacht een belastbare digitale aanwezigheid te hebben. En dus kan dat internetbedrijf in dat land belast worden.

Maar omdat een Europese winstbelasting op korte termijn technisch moeilijk haalbaar is, stelt Moscovici een tweede (tijdelijke) maatregel voor. Hij wil in plaats van de winst van de internetbedrijven de omzet belasten. Zij het enkel van de grote internetspelers, die bepaalde activiteiten hebben die nu nog niet belast worden.

Concreet gaat het om internetbedrijven met een jaarlijkse omzet boeken van minstens 750 miljoen euro, waarvan minstens 50 miljoen euro in de EU. Dat zijn niet alleen Google, Apple, Facebook, maar ook Airbnb en Uber. Start-ups en kleine bedrijfjes blijven buiten schot. Grote spelers als Amazon, iTunes, Netflix en Spotify ontspringen de dans, want zij rekenen al btw op hun abonnementen aan.

Felle discussies

Het voorstel van de Commissie wordt de komende twee dagen besproken tijdens de voorjaarstop van de Europese regeringsleiders. De verwachting is dat het daar tot een felle discussie zal leiden, omdat met name een aantal kleinere landen als Luxemburg en Ierland de tijdelijke belasting niet zien zitten. Terwijl Nederland en België een geografisch ruimere omzettaks verkiezen op het niveau van de Oeso (wat er voorlopig niet inzit omdat onder meer Trump zich daartegen verzet, red).

Dat is een groot probleem. Want elke belastingmaatregel moet unaniem worden goedgekeurd door alle 28 EU-lidstaten. Al is er theoretisch wel nog de mogelijkheid voor de EU-landen die voorstander zijn, om de Google-taks zelf in te voeren via een zogeheten 'versterkte samenwerking'. Maar de Tobin-taks - een kleine belasting op financiële transacties - heeft al uitgewezen dat ook dat bijzonder moeilijk is.

En ook het Europees bedrijfsleven - vertegenwoordigd door de lobbyorganisatie Business Europe - ziet niets in de plannen van de Europese Commissie. Zij vrezen onder meer dat de Amerikaanse president Donald Trump de voorstellen zal zien als een aanval op Amerikaanse technologiebedrijven. En dat net op het moment dat er met de VS wordt onderhandeld over een mogelijke uitzondering voor Europa op de aangekondigde importtarieven op staal en aluminium.