Terug naar de hel van Vietnam
Foto: rr

De Vietnamoorlog mag al meer dan veertig jaar voorbij zijn, ze fascineert nog steeds. Canvas toont vanaf vanavond de definitieve documentaire over het onderwerp.

1 THE VIETNAM WAR

Canvas 22.20-23.20 uur

Als Ken Burns over een onderwerp een documentaire maakt, dan is dat doorgaans de definitieve documentaire over dat onderwerp, al was het maar door de lengte. Deze over de Vietnamoorlog duurt tien uur (gelukkig in tien delen). De Vlaamse voice-over werd ingelezen door Björn Soenens, wat die plotselinge onverzorgde baardgroei verklaart.

2 HELDEN VAN DE KINDERKLINIEK

VTM 21.10-22.10 uur

Haal de zakdoeken maar boven: niets werkt zo op het gemoed als een ziek kind. VTM vatte post in de kinderafdeling van het UZA en volgt onder meer een kleuter met leukemie. We krijgen het nu al kwaad.

3 SHORT TERM 12

BBC 1 0.45-2.15 uur

Wie vernoemt zijn dochter nu naar een zachte Franse kaas? Voor het overige geen slecht woord over Brie Larson, die in haar eentje dit sociaal drama naar een hoger niveau tilt.

4 A FAMILY AFFAIR

NPO2 23.45-01.40 uur

De Nederlandse regisseur Tom Fassaert krijgt plots een uitnodiging van zijn 95-jarige grootmoeder Marianne om haar op te zoeken in Zuid-Afrika. Ze leidt er al jaren haar eigen leven, ver weg van de schandalen en roddels in Nederland. Hij aanvaardt de uitnodiging, op voorwaarde dat hij hun ontmoeting mag filmen.