Franse platteland ziet vogels ‘duizelingwekkend snel’ verdwijnen
Een veldleeuwerik. Foto: BELGAIMAGE

Tientallen vogelsoorten zien hun aantallen in Frankrijk onrustwekkend snel slinken, omdat de insecten die ze eten verdwijnen.

Twee studies die dinsdag gepubliceerd zijn, linken het verdwijnen van de vogels aan het intens gebruik van pesticiden in de landbouwsector.

Het aantal van sommige soorten is volgens wetenschappers al met een derde afgenomen, onder meer bij de Europees-Aziatische veldleeuwerik.

‘Op het Franse platteland verdwijnen vogels met een duizelingwekkende snelheid’, zegt het Centre national de la recherche scientifique en het Museum d’histoire naturelle in een gemeenschappelijk persbericht.

Volgens bioloog Benoit Fontaine, die aan een van de studies meewerkte, is de situatie ‘catastrofaal’. ‘Ons platteland verandert in een woestijn’, zegt hij.

De afname is volgens de wetenschapper gelinkt aan het gebruik van pesticiden in de landbouw. Het probleem is niet dat de vogels vergiftigd worden, maar dat de insecten waarvan ze afhankelijk zijn verdwijnen.

‘Als de situatie nog niet onomkeerbaar is, dan moeten alle betrokkenen in de sector samenwerken om hun manier van werken te veranderen’, zegt Fontaine.