Groen zet lijst open voor onafhankelijke burgers
Bram Vandenbroecke (links met bril) wordt kopman van een open lijst. Foto: idh

“Groen gaat voor de kracht van verandering”, zo stelt de partij met een knipoog naar een andere partij die deze slogan ook al eens lanceerde. Met Bram Vandenbroecke als lijsttrekker schuift Groen alvast een totaal nieuwe figuur naar voor.

“Bij Groen is een mandaat principieel beperkt tot twee legislaturen. In die logica zou huidige gemeenteraadslid Richard Severijns de lijst van Groen nog een keer kunnen trekken. Maar de basisdemocratie heeft anders beslist. Uiteindelijk was het Richards uitdager die door Groen Halle als lijsttrekker werd verkozen”, vertelt Fred Deryckere. En zo wordt de voor velen nog onbekende Bram Vandenbroecke (35) lijsttrekker van Groen in Halle.

“Ik ben afkomstig uit Brugge maar leerde veertien jaar geleden een knappe dame uit Halle kennen. Tien jaar geleden zijn we dan ook naar Halle verhuisd”, doet Bram Vandenbroecke zijn verhaal. “Mijn lijsttrekkerschap beschouw ik zo'n beetje als het sluitstuk van mijn integratieproces hier in Halle. Ik ben historicus van opleiding en geef les in Brussel. Ik ben politiek letterlijk groen.”

Geen bakfiets

”Dat ik voor Groen zou kiezen lag niet voor de hand want van thuis uit ben ik een tsjeef. Maar toen in zes jaar geleden voor de tweede keer papa werd, vond ik dat ik die stoere toogpraat over een betere wereld maar eens moest omzetten in een echt engagement; En zo kwam ik bij Groen terecht. Sinds 2015 zetel ik in de nationale partijraad van Groen. Ik heb dan wel nog nooit een politiek mandaat bekleed, die ervaring is zeker een meerwaarde”, aldus Bram Vandenbroecke.

“Eigenlijk beantwoord ik helemaal niet aan het clichébeeld van wat je als een groene jongen zou omschrijven. Ik rijd niet met een bakfiets rond, draag nooit sandalen en als ik door het bos wandel, voel ik nooit de drang om een boom te knuffelen. Ik ben een roker en eet zelfs vlees. Ik ben links en groen van ideologie”, vertelt Bram. “Ik weet ook wel dat het in mijn nadeel speelt dat ik niet in Halle geboren en getogen ben, maar ik kom hier wel vaak buiten. Ik ben van plan om bij de komende verkiezingscampagne minimum duizend Hallenaren persoonlijk te spreken.”

Inspraak burgers

Ondertussen lanceert Groen naast Bram Vandenbroecke nog andere namen die op de lijst zullen staan voord e gemeenteraadsverkiezingen, zoals Fred Deryckere, Leen Destoop, Richard Severijns, Erwin Malfroy, Thomas De Loecker, Lies Duflou, Kenjii Herrezeel en de 18-jarige Amber Magnus. Opvallend is ook de naam van Kjell Bosmans die voordien nog actief was bij Open VLD, maar nu overstapt naar Groen. “Door een voortschrijdend inzicht in dit leven merk je dat er ook nog andere kleuren mooi kunnen zijn”, verduidelijkt hij.

Nog opmerkelijk is dat Groen zijn lijst open zet voor onafhankelijke kandidaten. “Omdat we burgerinspraak belangrijk vinden en omdat mensen van onderuit vaak dingen in beweging kunnen brengen”, aldus Bram Vandenbroecke.

Groen maakte als eerste ook een aantal speerpunten uit hun verkiezingsprogramma bekend. Zo wil groen de kaart trekken van betaalbaar wonen, een veilige en vlotte mobiliteit, burgerinspraak, van Halle als een leefbare maar ook een beleefbare stad en uiteraard maximaal inzetten op groen. Het Hallerbos tegen zijn eigen succes beschermen is een opvallend item in het programma.