Weg vertraging: banken gaan geld overschrijven binnen enkele seconden
Foto: Photo News

ING start als eerste grootbank met flitsbetalingen, waarbij overschrijvingen dezelfde dag op de rekening van de begunstigde staat. De rest volgt vanaf november 2018.

Vanaf november 2018 zullen bij de meeste banken overschrijvingen in België binnen enkele seconden, ook op feestdagen of in het weekend, op de rekening van de begunstigde staan, zelfs als die bij een andere bank zit.

ING neemt voortouw

De onmiddellijke betalingen - ook wel flitsbetalingen genoemd - spelen in op het groeiende belang van internet- en mobiel bankieren waarbij de onmiddellijke uitvoering centraal staat. Nu worden alle betalingen tussen banken eerst nog verzameld en vervolgens per pakket verwerkt, waardoor er vaak vertraging zit op overschrijvingen van de ene bank naar de andere.

ING België zet nu al een eerste stap in de richting van instant betalingen, meldt de bank in een persbericht. De grootbank belooft betalingen in euro dezelfde dag nog te verwerken als ze voor 14.30 uur op een werkdag werden uitgevoerd. Zowel betalingen binnen België als betalingen naar landen binnen de Europese Unie (en enkele andere Europese landen) worden op deze manier verwerkt‘

Wellicht betalend

Welke Belgische banken vanaf dag één precies zullen deelnemen aan de onmiddellijke betaling, staat nog niet vast. Ook de kostprijs die ze hiervoor zullen vragen, is nog niet bekend. Elke instelling kan een eigen tariefbeleid voeren. ‘We kunnen ons voorstellen dat de onmiddellijke betaalfunctie in een pakket wordt aangeboden en eventueel wordt gefactureerd’, zegt een woordvoerder van Febelfin aan Le Soir.