Perschef Vaticaan stapt op na controverse rond pauselijke brief
Foto: AFP

Dario Vigano, het hoofd van het communicatiedepartement van het Vaticaan, heeft zijn ontslag aangeboden. Hij wordt beschuldigd van het manipuleren van een pauselijke brief.

‘In de laatste paar dagen is er veel polemiek geweest rond mijn werk’, aldus Vigano in een ontslagbrief naar paus Franciscus. Hij laat weten dat hij vertrekt om de hervorming van de communicatiedienst van het Vaticaan niet ‘te vertragen, schaden of zelfs te blokkeren’.

Paus Franciscus reageerde eveneens per brief op het ontslag. ‘Na lang te hebben nagedacht over uw vraag en met aandacht naar de motieven te hebben gekeken (...), respecteer ik uw beslissing en aanvaard ik, met enige moeite, uw ontslag.’

Vigano publiceerde vorige week een brief in de media van de voormalige paus Benedictus XVI, waarin zijn opvolger Franciscus in een goed daglicht wordt gezet. Passages waarin Benedictus kritischer was over de huidige paus, werden echter weggehaald uit de brief.

In de brief verwierp de 90-jarige voorganger van de huidige paus de kritiek dat paus Franciscus de kerk schade zou toebrengen met zijn progressieve theologie. Benedictus sprak ook de suggesties uit conservatieve hoek tegen dat Franciscus academisch niet onderlegd genoeg zou zijn. Hij prees zijn opvolger als een man met een gedegen filosofische en theologische vorming en merkte – ‘ondanks alle verschillen in stijl en temperament’ – toch een zekere continuïteit tussen hun beider pontificaten.